U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Prokupčani će se uskoro grejati na gas, drva odlaze u istoriju

Autor 18 okt 2018

PROKUPLJE- Na nedavno održanoj sednici Vlade Republike Srbije u Prokuplju najavljena je izgradnja gasovoda od Niša do tog grada, koji je jedan od retkih u Srbiji koji nema toplanu. Kako se greju Prokupčani i šta će za njih značiti gasovod?

Porodica Milojković iz Prokuplja za grejanje dvospratne kuće u sezoni potroši oko 20 kubika drva.

“Uzeli smo prošle godine 21 kubik”, kaže Mirjana Milojković. “Ostalo nam je pošto je bila topla zima. Sad smo opet pripremili 18, 19 kubika.”
Većina Prokupčana za grejanje koristi ogrevno drvo. Ove grejne sezone koštalo ih je 3.500 dinara kubik, u maju do 5.000 dinara, koliko ga plaćaju oni koji ga sada kupuju. Troškovi se dodatno uvećavaju za sečenje i cepanje. Građani se dovijaju nekako da uštede, što čine najčešće grejanjem samo prostorije u kojoj borave.

Prokupčani koji žive u stambenim zgradama, najčešće se greju na struju, jer im je to najisplativije, a i ne izlažu se dodatnim problemima oko skladištenja drva i dopremanja na više spratove.
Problem grejanja trajno bi rešila izgradnja toplane, a nedavno je i najavljena izgradnja gasovoda od Niša do Prokuplja.

“Prokuplje dobija mnogo jer svi investitori koji su dolazili da obilaze razne lokacije po Prokuplju uvek su nas pitali da li postoji mogućnost da se priključe na gas”, objašnjava gradonačelnik Aleksandar Simonović. “Na sednici Vlade dobili smo uveravanje da izgradnja gasovoda počinje 2019. godine, da je 15 miliona evra obezbedio “Srbija gas.”

Izgradnja toplane, koja bi Prokupčane poštedela nabavke energenata sačekaće, osim dolaska gasovoda, i izradu regulacionog plana grada.

(RTS)


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=86675

18 okt 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

8 komentara za “Prokupčani će se uskoro grejati na gas, drva odlaze u istoriju”

  1. Lepo, ja se u Beogradu grejanje na drva iz Kursumlije.

  2. To tek za desetak godina, do tad kao i do sad.

  3. Toplana je postojala, Topličankina, koja je imala kapacitet za te stvari ali nikad nije izgrađena toplovodna mreža. Da se bar uži centar grada povezao, PTT, MUP,sud, opština, sdk, bolnica koje su sve imale svoje kotlarnice ona Topličankina nikad ne bi propala.

  4. Slobodan Radosavljević bice grejanje nå gas, za godinu dve najdalje tri. Samo jos jedna runda izbora

  5. Super stvar, kad bi pustili jednu cev i za Kuršumliju,da okačimo sekire o klin, extra.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up