Soko Banja

FAM

Beauty Solutions Blace
DruštvoKuršumlijaPoslednje Vesti

Hotel Planinka proslavio prvi rođendan

KURŠUMLIJA- U najstarijoj banji naše opštine – Kuršulijskoj banji, koja je pre godini dana otvaranjem hotela Planinka, ponovo počela sa radom, lečili su se još rimski legionari i prozvali je “Boginjom zdravlja”. Doktorand arheologije Milan Savić ističe da rimski lokalitet u Kuršumlijskoj banji do sada nije arheološki istraživan. Kaže da je vreme je da se izvrše arheološka iskopavanja kako bi se na pravi način rekonstruisao život Rimljana u jednoj provincijskoj rimskoj banji.
-Sve što do sada znamo o rimskoj banji na ovom mestu zasniva se na slučajnim nalazima koji su pronalaženi još krajem 19. veka u samoj banji i neposrednoj okolini. U pitanju su rimski spomenici sa natpisima, koji su posvećivani od strane rimskih velikodostojnika raznim rimskim božanstvima, radi zahvalnosti i izlečenja. Jedan je posvećen Nimfama, a drugi božanstvu Dardanije. Na jednom od spomenika zapisano je i rimsko ime Kuršumlijske banje (Aquarum Bassianae). Dosadašnji spomenici datiraju u period 2-3 veka.
Prethodnih godina, prilikom projekta Narodnog muzeja Srbije i Narodnog muzeja Toplice, koji je podržavala lokalna samouprava i A.D. Planinka, lokalitet u Kuršumlijskoj banji je rekognosciran i ubeležen na arheološkoj karti Opštine Kuršumlija- izjavio je Milan Savić, doktorand arheologije iz Kuršumlije
 Savić je pojasnio da se nada da će u toku ove godine, uz pomoć  Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša, započeti prva sistematska arheološka iskopavanja, uz koje će biti odrađena i geofizička istraživanja, kako bi se ostaci objekata pod zemljom preciznije locirali.
– Iskopavanja bi umnogome pomogla da rekonstruišemo život Rimljana u jednoj rimskoj provincijskoj banji. Do sada nije bilo puno takvih istraživanja a u Kuršumlijskoj banji ima dosta prostora da se takvi projekti sprovedu. Očekujemo da ćemo naći ostatke brojnih objekata, možda termi ili čak rimskog hrama, koji se pominje na jednom od natpisa na dosadašnjim otkrivenim spomenicima.
Videli bismo kako je izgledala urbanizacija jedne rimske banje, koji je to društveni sloj Rimske imperije imao pravo da živi u lečilištima, kako su izgledali objekti, čime su se hranili i koje su bolesti lečili- naglasio je Milan Savić i dodao da je  u banji 2005. godine nađen i jedan fragmentovani rimski miljokaz, sa natpisom „IMP CAESA RI“.
On ukazuje na postojanje rimskog puta u banji, koji je išao od Ad Finesa ka Podujevu i pronađen je devedesetih godina prošlog veka jedan spomenik sa predstavom „Higije“.
16
4
Soko Banja

Povezano

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pogledajte takođe
Close
Back to top button