U kategoriji Blace, Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

HRISTOS VASKRSE !

Autor 2 maj 2021

Danas je najveći i najradosniji hrišćanski praznik – Vaskrs. Vaskrs ne treba smatrati za praznik običaja, već novog života i nade. Pravoslavni vernici danas slave pobedu života nad smrti, vaskrsenje živoga Boga, Isusa Hrista, trećeg dana od njegove smrti.

Vaskrs po hrišćanskom učenju, pokazao je da je Isus Hrist, sin Božiji vaskrsnućem pobedio smrt i otvorio rajska vrata.

Po predanju, Isusa je najpre ugledala Marija Magdalena, a potom se prikazao i svojim učenicima.

Vaskrs treba provesti u miru i sreći, sa onima koje najviše volite i pored kojih ste uvek nasmejani. Na današnji dan treba krenuti u nove pobede, a svi danas želimo isto, da nakon duge borbe sa virusom korona, izađemo iz svega zdravi i radosni.

Ova praznična nedelja zove se Svetla nedelja, kada se pevaju radosne crkvene pesme. Uskršnje slavlje označava kraj Velikog posta, a prvi mrsni zalogaj je vaskršnje jaje. Crveno ofarbana jaja, simbol su prolivene Hristove krvi, a prvo koje je domaćica obojila je „čuvarkuća“. Čuvarkuća čuva porodicu i dom od svih nesreća i bolesti.

U svakoj srpskoj kući, danas se na stolu šarene jaja, a ustaje se sa verom i nadom da počinje novi život ispunjen blagoslovom. Ljudi se danas pozdravljaju sa „Hristos vaskrse“ i „Vaistinu vaskrse“.

 

6
0

Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=494435

2 maj 2021. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

1 komentar za “HRISTOS VASKRSE !”

  1. Janko

    Vaistinu voskrese radost donese

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions