U kategoriji Blace, Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

Ide mu od ruke, proizveo preko 300 000 sadnica voća

Autor 31 jul 2020

BLACE- U rasadnicima porodice Savić iz sela Trbunja proizvodi se preko 15 000 sadnica jabučastog i koštičavog voća godišnje.

Njihove sadnice posađene su u mnogim voćnjacima u zemlji i inostranstvu. Kako odabrati najbolju sadnicu otišli smo saznamo od vrsnog kalemara Dragoja Savića.

Jedan od najpoznatijih i najvećih kalemara u Topličkom okrugu, Dragoje Savić, za više od četiri decenije bavljenja kalemarstvom proizveo je preko 300 000 sadnica. Tradicija kalemarstva u porodici Savić započeta je 1972.godine i danas godišnje proizvode oko 15 000 sadnica materijala. Mnogo voćnjaka podignuto je iz rasadnika porodice Savić iz blačkog sela Trbunja. Zavidne količine posađene su i u opštini gde ima preko 2,5 miliona stabala šljiva.

-Preko 10% zasađenih šljiva na teritoriji opštini Blace, su proizvedene u našim rasadnicima. Naš sadni materijal zastupljen je u svim republikama bivše Jugoslavije, na Kosovu i Metohiji, u Konjuhu gde je najveći proizvođač sadnog materijala, ističe podatak vredan pažnje ovaj vrsni kalemar.

Pročitajte i...  Novi broj časopisa "TOK"

Neke posebne tajne u kalemarstvu nema. Savestan i odgovoran rad, primena plodoreda, mali su deo preduslova u procesu proizvodnje dobre sadnice.

Bogato iskustvo ovog vrsnog proizvođača sadnog materijala kaže da je za sadnju bolje odabrati jednogodišnju sadnicu a prednost daje jesenjoj sadnji.

Pojedini voćari u svojim voćnjacima imaju i preko 2000 sadnica proizvedenih u ovom rasadniku. Danas su to voćnjaci koji daju prinose visokog kvaliteta. Mnogi od njih poneli su i titule za najbolji voćnjak a potražnja za sadnim materijalom proizvedenih u selu Trbunju bila je toliko velika da se čekalo u red. Naroćito 80 – tih godina.

Pored kalemarstva Dragoje Savić uspešan je i u stočarstvu a i sam gaji  zavidne količine voća.

Najtraženie sadnice bile su i ostale sadnice šljiva sorte stenlej.

Pročitajte i...  Dragana Protić iz Pretežane stigla do vrha estrade

 

 


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=484176

31 jul 2020. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

5 komentara za “Ide mu od ruke, proizveo preko 300 000 sadnica voća”

  1. IDEMU OD RUKE UZOSAM KALEMOVE OD DRSGOJA IMA DESET GODINA JOŠ NISAM OTKINUO NI JEDAN PLOD SVE NEROCI KAD ĆE DA RODE VIDECU ONMI REKO POSLE DESETE GODINI
    VIDEĆU NAREDNE GODINE.

  2. Kića

    Ama nebitno kad vama rode i dal će. Nije tekst o vama. Car je.

  3. Živ i zdrav bio i još dogo proizvodio .

  4. Pera

    Zavisi od dubine sadnje,sto dublje posadis kasnije prorodi…bilo je ljudi koji su kopali metar duboke jame i sljive im nikad nisu prorodile!

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up