BlaceDruštvoKuršumlijaPoslednje VestiProkupljeŽitorađa

In memoriam: Mirko (Stojan) Dobričanin

Juče je u 95. godini preminuo Mirko Dobričanin. Rođen je 22.6.1926. u Dešiški, opština Kuršumlija. Svoj radni vek proveo je u JNA odakle je otišao u penziju u činu potpukovnika.

Tokom službe u vojsci intenzivno se bavio očuvanjem naše epske poezije, pa je jedan od osnivaca i prvi predsednik guslarskog društva „Vuk Karadžić“.

Napisao je mnogo knjiga, od kojih je najpoznatija Toplički gvozdeni puk „Knjaz Mihailo“.

Pre toga, napisao je knjige „Dobričani rodom Moračani“, „Slavni guslar Perun“, „Epske pesme Srbije i Crne Gore“, „Junačka epika srpskog naroda“, „Narodni guslar Dušan Dobričanin“, „Filip Višnjić“, „Sjaj gusala“, „Monografija guslarskog društva Vuk Karadzić“, „Moja životna staza“.

Za vreme službovanja u Sarajevu gde je radio kao predavač u Vojnoj školi, osnovao  je početkom sedamdesetih godina guslarsko društvo „Filip Višnjić“ u Sarajevu i bio njegov prvi predsednik.

Nakon toga dolazi na rad u Beograd, gde radi u Generalštabu JNA, a tada osniva guslarsko društvo „Vuk Karadžić“ čiji je prvi predsednik bio.

Odlikovan je mnogo puta, a posebno mu je drago Visoko odlikovanje Srpske pravoslavne crkve – Orden Svetog Petra Cetinjskog, koje je dobio za naročito pokazanu ljubav i višedecenijski doprinos u očuvanju tradicije i kulture srpskog naroda.

Iza sebe je ostavio troje dece i sedmoro unuka.

82% LikesVS
18% Dislikes
Pogledajte rakođe
Close
Back to top button