U kategoriji Blace, Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

In memoriam: Prof. dr Božica Mladenović

Autor 28 jul 2020

PROKUPLJE/NIŠ- Danas je iznenada preminula prof. dr Božica Mladenović, redovni profesor na Departmanu za istoriju Filozofskog fakulteta u Nišu.

Rođena je 1. 1. 1963. godine u Prokuplju. Diplomirala je 1987. godine na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Postdiplomske studije na odseku za Opštu savremenu istoriju 20. veka upisala je kod prof. dr Andreja Mitrovića 1987. godine, a završila 1990. odbranom magistarskog rada Žena u Topličkom ustanku 1917. godine. U martu 1998. godine odbranila je doktorsku disertaciju Grad u Vojno-generalnom guvernmanu u Srbiji od 1916. do 1918. godine.

Od avgusta 1988. godine radila je u Istorijskom institutu SANU u Beogradu. U okviru naučnih projekata Instituta proučavala je istoriju Srbije u Prvom svetskom ratu i objavljivala istorijske izvore iz ovog perioda.

Pročitajte i...  Krizni štab Grada Prokuplja doneo nove mere

Od aprila 2008. godine radi na Departmanu za istoriju Filozofskog fakulteta u Nišu, u zvanju redovnog profesora na predmetima iz Opšte istorije 19. veka. Objavila je 12 knjiga, od kojih je pet monografija, oko sto članaka i studija i učestvovala na više međunarodnih i nacionalnih skupova.

U periodu od oktobra 2016. do oktobra 2018. godine bila je upravnik Departmana za istoriju.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=484101

28 jul 2020. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

5 komentara za “In memoriam: Prof. dr Božica Mladenović”

 1. Čast mi je da sam je poznavala. Bila je Igriška “Milunka Savić”.

 2. Saša Stanojević

  Divan čovek, vrsni istoričar, izuzetan pedagog. Uvek ponosna na svoju Toplicu, dostojni potomak slavnih predaka iz Gvozdenog puka. Svoje volela, tuđe poštovala.
  Dodao bih još kao prilog tekstu da je u periodu 2006-2008. godine dala doprinos Filozofskom fakultetu Prištinskog univerziteta u Kos. Mitrovici radeći kao nastavnik na Katedri za istoriju.
  Draga Božice, počivaj u miru!

 3. Ljiljana Denic

  Neocekivano i tuzno.
  Moja sestra.Drugarica iz srednje skole.
  Ponos svoje porodice,familjie Mladenovic,Srpske nauke i drustva.
  Volela je istoriju, zivela za istoriju, trajace u srpskoj istoriji.
  Pocivaj u miru u carstvu nebeskom draga moja Bozice.

 4. Ja

  Mila moja… Teško je bez tebe. Bez tvog osmeha, sanjalačkog pogleda, prelepe duše i velikog srca. Beskrajno sam te volela i pamtiću te i čuvati u srcu. Počivaj u miru.

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up