BlaceKuršumlijaPoslednje VestiProkupljeReportažaŽitorađa

Intervju s razlogom: Profesor dr Marko Gašić

KURŠUMLIJA- Mlad a uspešan. Doktor nauka, radi dva posla-profesor na fakultetu i menadžer. Sve je za veoma kratko vreme postigao svojim radom i istrajnošću.

Marko Gašić je završio osnovnu školu u Lukovu, Gimnaziju u Kuršumliji, Ekonomski fakultet i doktorske studije u Nišu. Sada radi kao profesor na Dositej, Akademiji strukovnih studija Južna Srbija- Odsek za poslovne studije u Blacu. Pored posla u nauci i obrazovanju radi i u AD “Planinka“ kao marketing menadžer.

-Primarna osobina svakog pojedinca je da voli svoje rodni kraj. Najveći dokaz tome je kada se nakon školovanja vratite i stečeno znanje primenjujete u svom rodnom mestu i radite na razvoju i unapređenju,  ističe prof. dr Marko Gašić.

Dodaje da odrastanje beleži potrebu za sticanjem znanja i traganjem  za dobrim knjigama koje će nadograditi postojeće znanje i proširiti vidike. Klasicima se iznova vraća a stručnu literaturu proučava iz dana u dan.

– Imao sam vrsne pedagoge tokom školovanja, počev od učiteljice Radice Vučković, nastavnice biologije Lele Ristić i fizike i hemije Marine Đorđević, nastavnika srpskog i matematike, do ostalih nastavnika u školi u Lukovu i profesora u kuršumlijskoj Gimnaziji. Oni su nam pored prenošenja znanja preporučivali knjige, motivisali da budemo kreativni, razvijali literarno izražavanje. Usmeravali su nas ka pravim vrednostima, da nam uzori postanu naučnici i pronalazači, poput Nikole Tesle, Pupina, Ajnštajna… Ne možemo svi da znamo da odsviramo neku simfoniju, neko nije talentovan za sve, ali  treba da znamo da osetimo simfoniju koja čini sklad u prirodi ili društvu. Mladi ne treba da prate rijaliti programe, jutjubere, nisko produktivne serije.  Treba da uče, da se obrazuju… Čovek naoružan znanjem je nepobediv. Znanje treba da im bude jedino oružje koje će da koriste u životu. Ne smeju da budu pasivni i da stagniraju, kaže Gašić.

On to sebi nije dozvolio. Nakon srednje škole upisao je Ekonomski fakultet u Nišu, smer Menadžment u turizmu, na kom rade eminentni profesori, počev od prof. dr  Tadije Đukića,  Živorada Gligorijevića, Vukašina Šušića, pa do Sonje Jovanović, koja mu je bila mentor na doktorskim studijama gde je odbranio doktorsku disertaciju pod nazivom: „Turizam u funkciji razvoja ruralnih područja Južne i Istočne Srbije“.

-Na završnoj godini studija i tokom master studija primao sam stipendiju Fonda za mlade talente „Dositej“. Biti među 1000 najboljih studenata u Srbiji je lična satisfakcija.  Taj novac sam uložio u putovanja. Na visokoj poslovnoj školi, od ove godine pod nazivom Dositej, Akademija strukovnih studija Južna Srbija- Odsek za poslovne studije, počinjem da radim 2012. godine kao saradnik u nastavi, zatim kao asistent, potom dobijam zvanje profesora strukovnih studija za predmete iz oblasti turizma.

Autor sam velikog broja naučnih radova i uvek sam se trudio da doprinesem razvoju turizma sa akcentom na Toplički okrug. Moj naučni rad: „Materijalna baza razvoja turizma na prostoru Topličkog okruga“, prezentovan je na međunarodnoj naučnoj konferenciji “Synthesis“- istakao je profesor Gašić.

Marko Gašić pojašnjava da opština Kuršumlija ima veliki turistički potencijal a duša grada su ljudi, zatim arhitektura, kulturološko-istorijsko nasleđe i kompletno ambijentalno i prirodno okruženje, od Nemanjinih zadužbina iz XII veka do Đavolje varoši, Toplice i Prolom, Lukovske i Kuršumlijske banje.

-Što se tiče planova vezanih za naučni rad, pišem knjigu: „Turizam u Srbiji, izazovi i perspektiva“ a posao marketing menadžera u AD „Planinka“ mi je već postao izazov. Cilj mi je da sa menadžmentom Planinke vratimo Kuršumlijskoj banji stari sjaj i da učinimo sve kako bi opet bila puna turista i postala prepoznatljiva na turističkoj mapi Evrope-kazao je na kraju razgovora profesor Marko Gašić.

Ne sumnjamo da će Marko Gašić uspešno uraditi sve što je zaplanirao. Ima znanje, volju, istrajnost. Ako ga te osobine i odvedu ka većim delima u većoj sredini, nećemo mu zameriti, jer znamo da nikad neće zaboraviti svoju Lukovsku Banju i svoju Kuršumliju.

 

67% LikesVS
33% Dislikes

Jedan komentar

  1. Kursumlija je uvek u svet slala samo najbolje, bilo je akademika, doktora nauka iz svih oblasti, eminentnih diktora medecine i stručnjaka iz drugih naučnih polja. I pored toga sto se ostanak u Kursumliji smatra velikom hrabroscu, tu jos uvek postoje divni porodični ljudi i velika imana u nauci. Zivi mi bili, znam da kada se na googlu ili nekoj od naučnih baza ukuca vase ime i prezime tu je vise strana na desetine naucnih radova najvisih kategorija!


Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo posetioce Toplicke Vesti online portala da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Topličke Vesti online portala ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između posetioca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Topličkih Vesti online portala. Redakciji Topličkih Vesti se možete obratiti na: komentar@toplickevesti.com.

Back to top button