U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Ispravljena krivina

Autor 10 dec 2018

PROKUPLJE- Svojevremenim ispravljanjem toka reke Toplice, stvorena je preoštra krivina u delu kod romskog naselja, u blizini nekadašnje staklare i fabrike “Leoni” s druge strane mosta koji premošćuje Toplicu.

Pri svakom porastu vodostaja, usled obilnih padavina ili topljenja snega u proleće, nabujala voda nije bila u stanju da savlada “krivinu” i izlivala se jednim delom pravo, u romsko naselje, smešteno pod brdom, zvanim “Guba”. Ova nepravda je konačno ispravljena podizanjem velikog bedema u “rizičnom delu” vodotoka, tako da bujici vode sada preostaje samo da se “razbija” o kameni bedem i skreće svoj tok u desno, u pravcu Dobriča i Morave.
Tako i stanovnici ovog malog, siromašnog, naselja, konačno mogu da odahnu i prestanu da strahuju za svoju skromnu imovinu, koju je nabujala voda Toplice godinama ugrožavala.
Ova odlično urađena deonica obale reke, ujedno se može smatrati trenutno najurbanijim i najlepšim delom keja, dajući nam nadu da će jednog dana i čitav kej dobiti sličan izgled i postati šetalište za naše sugrađane, zaljubljenike u svoju reku, i prirodu uopšte.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=88743

10 dec 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

1 komentar za “Ispravljena krivina”

  1. Meštanin

    O kakvoj nepravdi pričate ? Oni su tu tek nedavno , na tuđem zemljištu , bez ikakvih dozvola sagradili kuće. A sad su neki dobili i nove montažne kuće “Ivanjica” koje su bolje od 95% kuća u Prokuplju . Bravo za pravnu državu ! Sjajno !

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up