U kategoriji Blace, Doljevac, Društvo, Kuršumlija, Merošina, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

Istorija “starovremskih” torti

Autor 4 nov 2018

PROKUPLJE- Kako nam stiže jesen, predstojeći praznici (doduše dnevne temperature 25 stepeni), bude sećanja na čini nam se mnogobrojne svetkovine koje su počinjale sa “29. novembrom”, nastavljale Danom armije, a onda uz bajkovit sneg, čekali bi Novu godinu.
U Prokuplju su bile organizovane “Drugarske večeri”, birale najlepše “drugarice”, najbolje torte.
Stare prokupačke domaćice bi davale sve od sebe, da budu najbolje – makar u svom komšiluku.
Standardne torte koje su se pravile u Prokuplju nešto pre drugog svetskog rata, a i kada je došlo do boljitka pedesetih godina, koje su tada mlade domaćice, naše majke, preuzele od svojih, najčešće svekrva, bile su “Doboš torta” i Vasina torta”.
Interesantne su istorije ovih “starovremskih” torti.


“Doboš” je dobila ime po Mađaru Jozefu Dobošu i datira iz 1885. godine! Napravljena u čast Franca Jozefa Prvog, tajna ove poslastice je čudom (nije bilo interneta), našla svoj put preko Budimpešte, Vojvodine, pa sve do naše varoši i otmenih dobrostojećih Prokupčanki. To je bila prva torta sa autentičnim čokoladnim filom. A tek kapa, gel glazura, zahtevala je veštinu, koju nisu tako lako odavale domaćice.
Još romantičnija priča vezana je za “Vasinu tortu” – kažu, originalnu srpsku!
U varoši Paraćinu nekad je živeo Vasa Čokrljan, boemčina, poznavalac radosti življenja, tek u svojim četrdesetim se oženio bolešljivom Jelenom, koja je trebala da mu podari naslednika. Prognoze su bile prilično nesigurne i neizvesne, tako da je Vasa sav novac koji je imao, kažu i pozajmio, uložio u zdravlje svoje mlade žene. Vodeći je u Beč, da se tamo porodi.
Srećan ishod i plemenitost boema Vase, inspirisala je taštu, da zetu napravi posebnu tortu, i nazove je njegovim imenom. To se dešavalo 1908. a ova lepotica među tortama je velikom brzinom stigla do Prokuplja, nastavivši da se pravi i nakon rata. Tada mladim domaćicama je manje – više nekako uspevala, jer je za ono vreme bez miksera zahtevala mušku snagu, da se dobro umuti belance, da ne okopni kao iznenadni sneg za Dan Republike.
E, već savremene šezdesete, a možda i ranije, donele su “Reform tortu”, dok neprovereni izvor kaže da je napravila neka bivša partizanka u čast reformi koje su tada bile aktuelne!
U svakom slučaju nabrojani “klasici” među tortama, bile su znak prestiža među Prokupčankama.
Na žalost, počeli su da “duvaju neki drugi vetrovi”, pa su se pojavile i torte “Japanski vetar”, “Španski vetar”, zatim poražavajuća “Lenja domaćica”, do aktuelnog prozapadnog “Čiz kejka” – zamislite, bez oraha!!!
Ostao nam je maglovit podatak, da je na spomenutoj “drugarskoj večeri” povodom Dana Republike pobedila “Jastuk torta”, a prisutne Prokupčanke, doterane, u dugačkim haljinama, i svežim hladnim i trajnim frizurama, prekorno su se došaptavale o neregularnosti takmičenja i prednost dale “Panj torti” , sa verno odrađenim “čvorovima i mahovinom”, i još pritom – sa puno oraha!!!


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=87492

4 nov 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up