U kategoriji Kultura, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Istorijska tribina u Spomen sobi Gvozdenom puku

Autor 3 jun 2021

PROKUPLJE- U Spomen sobi Gvozdenom puku, sutra u 18 sati biće održana tribina, na kojoj će na temu „Prisajedinjenje Vojvodine Kraljevini Srbiji 1818. i Gvozdeni puk“, govoriti prof. dr Saša Marković, dekan Pedagoškog fakulteta u Somboru.

Profesor Marković je rođeni Topličanin i redovni je učesnik naučnih skupova u Prokuplju, kada je u pitanju istorija ovog kraja. Predmet njegovog istraživačkog interesovanja jesu refleksije evropskih kulturnih, društvenih i obrazovno-vaspitnih ideja kod Srba u IX i XX veku, kao i uticaj društvene misli na stvaranje nacionalnog, političkog i šireg kulturnog identiteta. U određenim naučnim radovima i monografijama, bavio se i istraživanjem prošlosti današnje teritorije AP Vojvodine i grada Sombora, kao prepoznatljivog rasadnika kulturno-obrazovnih ideja Srba.

Prema rečima istoričara Narodnog muzeja Toplice Darka Žarića, prof. Marković će ljubiteljima istorije govoriti o učešću čuvenog „Gvozdenog puka“ u oslobađanju Vojvodine, tačnije Kikinde i Zrenjanina.

Prof. dr Saša Marković je do sada objavio tri naučne monografije i više desetina naučnih radova u relevantnim časopisima u zemlji i inostranstvu. On se predstavio i na brojnim naučnim skupovima od nacionalnog i međunarodnog značaja. Jedan od njih je bio i 2017. godine u Prokuplju, kada je učestvovao na međunarodnom naučnom skupu, posvećenom stogodišnjici Topličkog ustanka, a dve godine kasnije na naučnom skupu sa međunarodnim učešćem, na temu „Bugarski zločini u Toplici u vreme Drugog svetskog rata“.

1
0

Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=495790

3 jun 2021. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions