U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Istorijski dan za Donju Trnavu

Autor 8 avg 2019

PROKUPLJE- U Donjoj Trnavi osvećena je crkva Sveta Petka a svečanom činu prisustvovali su vladika niški Arsenije i sveštenstvo topličko, zamenik gradonačelnika Prokuplja Miroljub Paunović, predstavnici Vojske Srbije i mnogobrojni vernici i meštani ovog i susednih sela.

Nakon osvećenja crkve, vladika niški Arsenije, rekao je da će današnji dan, 8. avgust 2019. godine, biti istorijski dan za ovo selo.
-Izuzetno je značajno što se u Toplici i Prokuplju grade novi i obnavljaju sveti hramovi. To je pokazatelj da se ljudi vraćaju svojoj veri. Svi naši najvažniji istorijski događaji vezani su za ova sveta mesta. Gde su ostali crkve i manastiri, kao što je to slučaj na Kosovu i Metohiji, ostao je i narod. Gde nema hramova, nema ni naroda, izjavio je on i dodao da poštujući svoju crkvu, svoju veru, pretke, tradiciju i istoriju, poštujemo i svoju otadžbinu.
Zamenik gradonačelnika Prokuplja, Miroljub Paunović, istakao je da lokalna samouprava, u skladu sa svojim nadležnostima i mogućnostima, pomaže i izgradnju crkvenih objekata.
-Nakon privrednog, društvenog, kulturnog i drugog pozitivnog pomaka, neophodna je i duhovna obnova. Izuzetno je važno što je u poslednjih nekoliko godina krenula i izgradnja hramova na teritoriji našeg grada. To je pokazatelj da se građani vraćaju svojim korenima i pravoslavnoj veri, rekao je on.
Predsednik Crkvenog odbora, Tomislav Kostić, ističe da ovaj hram pripada narodu.

Pročitajte i...  Otvorena izložba novinske fotografije „NATO agresija u 78 slika“

-Naše selo i njegova okolina, sada će biti poznati i po ovom velelepnom objektu. Crkva je uvek bila i biće mesto okupljanja naroda, rekao je on i podvukao da su meštani sela ponosni što je svećanom činu osvećenja prisustvovao i vladika niški Arsenije.
-Ja sam rođena u ovom selu. Za mene i meštane, ovo je izuzetno radostan dan. Ovom hramu, darivala sam česmu čija voda je izvor života i zdravlja za moju porodicu i sve one koji se ovde mole, izjavila je Ljiljana Denić i dodala da je nakon rođenja njenog sina, ovo jedan od njenih najlepših trenutaka u životu.
Plac od 50 ari, crkvi je poklonila porodica Save Veljkovića.
-Dočekali smo da naše selo dobije jedan od najlepših crkvenih objekata. Ovoliko naroda može da okupi samo crkva, kaže Veljković.
Izgradnju crkve Sveta Petka pomogli su brojni donatori, među kojima je i Grad Prokuplje.

Download Premium WordPress Themes Free
Download Premium WordPress Themes Free
Free Download WordPress Themes
Download WordPress Themes
download udemy paid course for free
download redmi firmware
Premium WordPress Themes Download
online free course

Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=470274

8 avg 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up