DruštvoKuršumlijaPoslednje Vesti

Iz Istorije: Učiteljica iz Spanca narodni heroj

KURŠUMLIJA- Učiteljica Drinka Pavlović rođena je 1918. godine u Belanovcima kod  Ljiga a streljana je u Jajincima 14. maja 1943. godine. Kao učiteljica radila je selu Spance kod Kuršumlije od 1938.pa sve do hapšenja, leta 1941. Njeno ime nosi osnovna škola u Kuršumliji i škola u Beogradu, kao i Dom za decu bez roditeljskog staranja. Drinka je proglašena za Narodnog heroja, 6. jula 1953. godine.

Drinka Pavlović je upisala Učiteljsku školu u Beogradu, ali je izbačena zbog revolucionarnih ideja i članstva u SKOJ-u. Prelazi u Užice gde završava Učiteljsku školu 1937. Vraća se u Beograd gde je 1938. primljena u KPJ. Iste godine dobila je prvo i jedino radno mesto – učiteljsku službu u selu Spance kod Kuršumlije. U ovom kraju je aktivno radila na prosvećivanju ljudi, uglavnom žena. Organizovala je analfabetski kurs, osnovala čitaonicu i donosila je revolucionarnu literaturu.

   U jesen 1938. godine na gradilištu železničke pruge Kuršumlija-Priština, inženjer Vojo Jeremić formirao je partijski ogranak. U rad je uključio i Drinku jer je već bila član KPJ. Krajem 1939. godine u Kuršumliji je održana Partijska konferencija na kojoj je Drinka govorila o kulturno-propagandnom radu. Maja 1940. godine, prilikom boravka u Kuršumliji, David Pajić je formirao Mesni komitet KPJ za Kuršumliju i Drinku uključio u članstvo ovog komiteta. Tokom leta 1940. godine Drinka je učestvovala u radu političkog kursa održanog u Sijarinskoj banji.

Posle 22. juna 1941. godine otpočela su hapšenja komunista u ovom kraju a među uhapšenima su bili i Nikodije Stojanović Tatko i Drinka, ali je ubrzo oslobođena. Po puštanju iz zatvora Drinka je bila ponovo uhapšena. Uspela je da pobegne i stigne na Jastrebac u štab Topličkog partizanskog odreda. Krajem avgusta 1941. godine štab odreda dobio je zahtev Okružnog komiteta KPJ za Niš da Drinka pređe u okupirani Niš, zbog preuzimanja rada partijske tehnike Komiteta, gde stiže septembra 1941.

U Nišu je živela pod ilegalnim imenom Danica Miljković, učiteljica iz Srema koja čeka zaposlenje. Noću je radila u ilegalnoj štampariji gde su  štampani leci, bilteni i drugi propagandni material, koji je  prenošen u Svrljiški, Ozrenski, Babički i Kukavički partizanski odred kao i u partijske organizacije Puste Reke, Pirota, Zaječara, Toplice, Jastrepca, čak i u Makedoniju.

Drinka je ilegalno živela u okupiranom Nišu sve do aprila 1942. godine, kada je uhapšena. U drugoj polovini aprila 1942. godine  prebacili su je u Beograd, u Specijalnu policiju a zatim u Banjički logor. Tu se srela sa mlađom sestrom Darinkom Darom, koja je bila uhapšena aprila iste godine.  Dara je bila kurir Glavnog štaba, poznata po nadimku „Plava Vera“.

Obe sestre streljane su u maju 1943. godine u Jajincima. Drinka je streljana 14. a Darinka 25. maja.

50% LikesVS
50% Dislikes
Back to top button