U kategoriji Kultura, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Izabrano idejno rešenje za murale kod apoteke i nekadašnje prodavnice „7. juli“

Autor 15 dec 2017

KURŠUMLIJA- Svetozar Pandurović, akademski slikar iz Beograda, pobednik je nagradnog konkursa za likovno idejno rešenje dva murala sa ktitorskim figurama Stefana Nemanje, koji je raspisala Gradska biblioteka i opština Kuršumlija. Njemu je pripala nagrada od 50.000 dinara.

Prva nagrada

Drugo mesto i 30.000 osvojio je Nemanja Lazarević, slikar, i treću nagradu i  20.000 osvojio je Ljubisav Račić, iz Kuršumlije, slikar. Žiri koji je doneo odluku i izabrao najbolje radove: Doc. dr Dejan Milosavljević , profesor Akademije SPC za umetnosti i konservaciju,  Miloš Janković, istoričar umetnosti, pomoćnik ministra kulture RS, Nebojša Gašić iz  biblioteke Kuršumlija, Radoljub Vidić, predsednik opštine Kuršumlija. Oni su naglasili da su prema propozicijama konkursa izabrali najbolje radove.

Izabrani radovi Svetozara Pandurovića radiće se u drugoj fazi sa blagim sugestijama i korekcijama, saopštio je žir,i kako bi u potpunosti zadovoljio samo idejno rešenje.

 

 

Druga nagarada

Nebojša Gašić iz biblioteke, idejni tvorac projekta, zahvalio se žiriju, svima koji su pomogli realizaciji i pobednicima: Svetozaru Panduroviću, Nemanji Lazareviću i Ljubisavu Račiću, učesnicima Milošu Đorđeviću i Mileni Vukajlović . Izradom ova dva murala na zgradama  kod prodavnice 7. juli i iznad apoteke, između ostalog obeležiće se veliki jubilej, 850 godina od podizanja prvih Nemanjinih zadužbina.

-Na ovim muralima će biti prikazane dve ktitorske figure Stefana Nemanje. Cilj je da se  istorijskom identitetu Kuršumlije što upečatljivije i očiglednije pridruži Nemanjino nasleđe i slava i da Nemanjino ime bude jedna od prvih asocijacija kada se pomene Kuršumlija. Murali će predstavljati  slavnu prošlosti našeg grada-rekao je Nebojša Gašić, direktor Biblioteke.

Treca nagrada

Doc. dr Dejan Milosavljević,  profesor Akademije SPC za umetnost i konservaciju, je istakao da bez obzira na mali broj radova to ne znači da su radovi manje kvalitetni, već izabrani rad u potpunosti odgovara. I da se na konkurs javilo i  stotinu radova izabrani rad Pandurovića bi se izdvojio. Ono što su kao  žiri primetili to ćemo sugerisati da koriguje kako bi sve izgledalo onako kako je zamišljeno, kazao je Milosavljević.

Miloš Janković, istoričar umetnosti, pomoćnik ministra kulture RS, je istakao da su izabrali najbolji rad a pritom  Svetozar Pandurović, što je u ovom slučaju najbitnije, završio Unutrašnju arhitekturu i industrijski dizajn.

BIOGRAFIJA: Svetozar Pandurović, završio je Fakultet Primenjenih umetnosti, odsek Unutrašnja arhitektura i industrijski dizajn, Diplomski rad je nagrađen plaketom ULUPUDS-a kao najbolji diplomski rad i od Privredne komore Srbije. Član je ULUPUDS-a. Od 1991. izučava i bavi se crkveno-umetničkim stvaralaštvom, unutrašnjom arhitekturom i konservacijom. Izložbe: Dizajn u privredi Beograda,  “Dizajn uprkos svemu“,  II Sabor savremenog ikonopisa kod srba, Savremena pravoslavna srpska umetnost, , Savremeni ikonopis, Cetinje, Samostalna izložba “Crkveno umetničko stvaralaštvo“, Savremeni Ikonopis,Tradicionalno modern, Savremeni ikonopis,., Mali format, .Tradicionalno moderno. Konkursi: Konkurs za idejno rešenje crkve sv. Dimitrija i parohiskog doma u Novom Beogradu, 1997, Konkurs za idejno rešenje hrama sv. Vaznesenja Gospodnjeg, Ub, (otkupna nagrada), 2001., Projekat enterijera crkve sv. Hristovog Vaskrsenja, Beč, 2003., Projekat ikonostasa i enterijera crkve sv. Dimitrija, Novi Beograd (usvojeno rešenje na konkursu), 2006. Važni izvedeni projekti: Enterijer crkve sv. Arhangela Mihajla, Zrenjanin, 1994.,  Ikonostas crkve sv. Arhangela Mihajla, Zrenjanin, 1994., Kupolni krst, crkve sv. Arhangela Mihajla, Zrenjanin, 1997., Ikonostas crkve sv. Petke, Šljivovo, Žička eparhija, 1998., Ikonostas crkve u Plužinama, Mitropolija crnogorsko-primorska, 1993., Ikonostas crkve sv. Marka, opština Lazarevac, Šumadijska eparhija, 2008., Projekat i izvođenje crkvenih vrata crkve “Lazarica“, Birmingem, Engleska, 2007., Projekat i izvođenje kapija manastira “Pokrova Presveta Bogorodice“- Švedska, Britansko-skandinavska eparhija, 2009., Kupolni krst, kapela Sv. Jovana Šangajskog, manastir “Pokrov Presveta Bogorodice“, Švedska, 2011., Kupolni krst, kapela Sv. Ilije , manastir “Pokrov Presveta Bogorodice“, Švedska, 2014. Sarađivao sa: Muzejem Srpske pravoslavne crkve, Muzejem “Vojvodina“, Novi Sad, Muzejem mitropolije zagrebačko-ljubljanske.

Ziri

 


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=73392

15 dec 2017. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

1 komentar za “Izabrano idejno rešenje za murale kod apoteke i nekadašnje prodavnice „7. juli“”

  1. Nebojsa

    Lepo prelepo. Cestitke autoru i inicijatoru.

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions