KulturaPoslednje VestiProkuplje

Izložba „Gazivode“ u galeriji „Boža Ilić“

PROKUPLJE- U galeriji „Boža Ilić“ otvorena je izložba radova nastalih na Likovnoj koloniji „Gazivode“, u periodu od 2005. do 2020. godine. Izloženo je 30 radova najistaknutijih učesnika kolonije, a ljubitelji slikarstva moći će da je pogledaju u narednih mesec dana.

Likovna kolonija akvarela „Gazivode“, osnovana je 2005. godine, a zanimljivost ovog likovnog saborovanja, ogleda se u pozivu umetnicima na izlazak u prirodu, na jezero Gazivode, na planine Mokru goru i Rogoznu, na stvaranje, koje će uhvatiti trenutak u autentičnom prostoru, koji inspiriše jače i bolje, dajući snagu umetničkom izrazu.

-Izbor radova govori o različitosti preokupacija stvaralaca, koji, bojeći, prenose na papir svoja osećanja, verovanja, sagledavanja stvarnosti i života, pokazujući jasan stav o onome što žele da iskažu. Svaki od ovih akvarela je umetnost za sebe, jedan nosi tenziju i dramsku aktivnost, jedan mir i odmor, a jedan stabilnost, dostojanstvo i autoritet, a svi zajedno su nastali u sadejstvu sa prirodom i njenim čudima, istakli su istoričar umetnosti Dragan Popović i urednik likovnog programa Pokrajinskog kulturnog centra Priština-Leposavić Nikola Bradić.

U osnivanju ove kolonije učestvovali su istaknuti likovni stvaraoci Mladen Popović, Miodrag Anđelković i Dragoslav Božović i svojim zalaganjem doprineli,  da ona već u prvim godinama, okupi značajnije umetnike u tehnici akvarela na našim prostorima. Sada se nalazi na vrhu lestvice kolonija akvarela i postavlja standarde, koji su primer drugima.

0
0
Soko Banja

Povezano

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button