U kategoriji Kultura, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Izvedena monodrama „Milunka Savić“

Autor 10 okt 2018

PROKUPLJE- Na sceni Doma kulture u Prokuplju sinoć je izvedena monodrama „Milunka Savić“. Lik  velike srpske heroine oživela je glumica Jugoslovenskog dramskog pozorišta Vesna Stanković.

Ovo je ispovest žene ratnika o životu i smrti, ratu, Srbiji, njenoj istoriji, iz ugla žene borca koja je dobila mnoga najviša  odlikovanja( „Orden za hrabrost“, „Kraljevski orden Karađorđeve zvezde“, „Medalja Miloša Obilića“, dva „Nacionalna ordena Legije časti, francuskim „Ratni krst“-jedina žena u svetu koja je dobila ovo odlikovanje).

Priča počinje od njenih devojačkih dana, koje provodi u kopaoničkom selu Koprivnici, sa dve sestre, roditeljima i bolešljivim bratom. Celog života ima izuzetnu želju da zaštiti slabe i ugrožene, stoga u Prvi balkanski rat odlazi umesto brata, preobučena u muškarca, pod imenom Milun Savić. Neustrašiva u svakoj borbi, najviše poznata kao bombaš, biva ranjavana i njena tajna se otkriva. Vojska staje uz nju, iako je u suprotnosti sa vojnim pravilima, zadržavaju je u jedinici. Biva ranjavana čak devet puta u sedam godina ratovanja, dobija čak dvanaest medalja, a posle demobilizacije udaje se i rađa devojčicu, usvaja još tri ćerke i više od tridesetoro dece hrani, podiže, školuje…

Visoko cenjena od strane francuskih vojnih velikana Luja Franša Depera, Šarla de Gola i admirala Emila Geprata, u Srbiji završava kao čistačica u banci, a noću šije vojne uniforme i podiže ogroman broj dece iz kopaoničkih sela. Sama za sebe bi reklada je ovo-ispovest o životu od prve puške do prve metle.

Ova predstava, kojoj su pored brojne publike prisustvovali i predstavnici Opštine Prokuplje, izvedena je u okviru programa obeležavanja 100 godina od oslobođenja Prokuplja u Prvom svetskom ratu i otkrivanju spomenika junacima Gvozdenog puka, 12. oktobra u Prokuplju.

 

 

Premium WordPress Themes Download
Download WordPress Themes Free
Download Premium WordPress Themes Free
Download Best WordPress Themes Free Download
online free course
download redmi firmware
Download Best WordPress Themes Free Download
udemy course download free

Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=86232

10 okt 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up