KulturaPoslednje VestiProkuplje

Još dve nagrade za Pokajnika u pokušaju

PROKUPLJE- Crkva svetog Prokopija nalazi se u Prokuplju, gradu nazvanom po njegovom hramovnom svecu, Svetom Prokopiju. Nalazi se u podnožju brda Hisar i ima veliki istorijski i duhovni značaj. Ona je druga po starini Srpska pravoslavna crkva i u njoj se čuvaju mošti dva sveca, Svetog Prokopija i delovi moštiju Svetog Đorđa. O crkvi je snimljen i film „Pokajnik u pokušaju“ koji osvaja nagrade širom sveta.
– Na sinoć završenim Festivalima, naš film osvojio je još dve nagrade, a ukupno 24. Na Mokha International Film Festivalu u Indiji film je osvojio nagradu za najbolju montažu, dok je na Festivalu u Njujorku u Sjedinjenim amerićkim državama dobio nagradu Gotamit film avard. Ponosni smo na ovo delo koje širi pozitivnu priču o našem gradu i našoj crkvi širom sveta. – istakao je scenarista i režiser filma, Žikica Jovanović.
Film klub Prokuplje se godinama unazad trudi da promoviše film i Prokuplje svuda u svetu. Zahvaljujući njihovom radu ovaj mali grad na jugu Srbije je postao prepoznatljiv po filmu širom planete. Oni najavljuju svoj prvi dugometražni igrani film „Vasilija prekrasna“ koji je podržan od strane Filmskog centra Srbije i sa kojim su pre nekoliko dana učestovali na koprodukcijskom marketu u Parizu u organizaciji CNC.
100% LikesVS
0% Dislikes
Back to top button