U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Još jedan fantastičan koncert pijanistkinje iz Kuršumlije

Autor 25 sep 2019

KURŠUMLIJA/ NOVI SAD- Pijanistkinja Petra Spasojević (14), rođena u Kuršumliji a od sedme godine živi u Novom Sadu, nastupila je u  Sinagogi kao solista za klavirom  sa Filharmonijom mladih uz dirigentsku palicu Tamare Adamov Petijević. Da je pravi vitrouz za klavirom pokazala je izvodeći zahtevnu J.S. Bahovu  kompoziciju, “Koncert za klavir i orkestar, u f-mollu I stav” https://www.youtube.com/watch?v=iQ5eaEWB_eI&feature=youtu.be . Publika je bila fascinirana njenim nastupom tako da je jedino ona od solo izvođača  pozvana na bis  i odsvirala svoju najomiljeniju kompoziciju F.Poulenca – Novelette. Pored Petre nastupili su kao solisti  Matija Raičević, klarinet i Maša Dragaš, violončelo.

Petra Spasojević završila je osnovnu školu, a VI je razred Muzičke škole “Isidor Bajić” u klasi profesorke Ane Frlin. Ona je odlučila da se isključivo posveti muzici, tako da je u okviru ove škole urađen specijalni program kako ona ne bi stagnirala već  napredovala na polju muzike. Petri su nagrade (to su prva mesta sa maksimalnim brojem poena), velika motivacija i potvrda da stalno mora da radi na svom talentu. Voli da improvizijuje poznate kompozicije. Njena želja je da bude dobar pijanista i kompozitor.

Pročitajte i...  Žena hrabrost koja je „primila svu lepotu života u koju je uvila svoju ranjivost“

Od svih nastupa na prvom mestu izdvaja solistički koncert u rodnoj Kuršumliji, kada je svirala kompozicije Baha Šopena, Mericanta, Helerova, Glinke, Betovena, Debisija, i svoju kompoziciju Varijacije na Krugerov Andante, koja je nagrađena na Festivalu “Isidor Bajić”, za autorsko delo.

– Utisci iz Sinagoge su veličanstveni. Hvala Tamari Adamov Petijević i Filharmoniji mladih što su mi omogućili da budem deo tako  velikog događaja, i mojoj profesorki Ani Frlin..Uradila sam spot za moju kompoziciju-Sećanje na detinjstvo( Varijacije na Krigerov Andantehttps://www.youtube.com/watch?v=AXDLWqNUzNQ&feature=youtu.be  Inspirisana svojom igrom u detinjstvu, od glavnog motiva Krigerovog Andantea,uradila sam četiri varijacije, kompoziciju koja simbolizuje tu igru, 2016.godine -kazala nam je Petra Spasojević, pijanistkinja.

Petra komponuje i ima stalne nastupe. Nakon Sinagoge, u okviru Piano festivala imala je dva koncerta.  I svirala je ispred Srpskog Narodnog pozorišta kao podrška  učenicima njene  Muzičke škole “Isidor Bajić” koji su obarali  Ginisov rekord u broju osoba koje sviraju na jednom klaviru.

Pročitajte i...  Asfaltirana ulica u Berilju

 

Petra kaže da svako može da ostvari svoj san, poput nje koja ostvaruje  svoj a njena senteca je” Kada shvatite da u životu ne treba da žalite za onim što nemate i ne možete, već da budete zahvalni na onome što imate i možete, živećete život punim plućima, ni nebo neće biti granica”

 


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=472160

25 sep 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

1 komentar za “Još jedan fantastičan koncert pijanistkinje iz Kuršumlije”

  1. Bravo za Petru sve cestitke ponosnim roditeljima.Samo napred!!!!

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up