U kategoriji Blace, Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

Kad putuješ Srbijom svrati u Blace: Ovde jedno selo čuva tajnu staru 16 miliona godina

Autor 12 jul 2020

BLACE- Slonovi, žirafe, hijene i mamuti nekada su hodali Srbijom. Zbog toga je blačko selo Prebreza mnogim naučnicima širom sveta postalo destinacija broj jedan.

U ovom selu nalazi se jedini paleontološki lokalitet u Srbiji.

Paleontološki lokalitet „Prebreza“,danas najznačajnije paleontološko malazište u Evropi i svetu sa neogenom sisarskom faunom starosto 10 do 16 miliona godina, nalazi se sedam kilometara daleko od Blaca, i tri kilometara daleko  od magistralnog puta Blace – Kruševac .

Duž ovog jedinstvenog prirodnog muzeja pod vedrim nebom, rasuto je mnoštvo fosilnih ostataka od žirafa, hijena, slonova, mamuta .

– Paleontološki park Gluvi potok, smešten u selu Prebrezi kod Blaca, mesto je za koje se interesuje i koje posećuje sve veći broj naučnika , kako iz zemlje tako i iz inostranstva . Ovo nalazište je do sada bilo mesto gde je magistarske i doktorske titule stekao veliki broj naučnika.

Ceo lokalitet koji se prostire na površini od 0, 80 hektara neiscrpna je riznica vrednog paleontološkog materijala koji ukazuje na migracije faune iz Afrike i Azije .

Da na ovim predelima duž obronaka Velikog Jastrebca ima fosilnih ostataka starih mnogo miliona godina, primetio je još 1958.godine, Rade Rakonjac, tada lokalni šumar iz ovog sela.

Među pronađenim fosilnim ostacima nađeni su i fosili hijene koji su naučnicima pomogli u proceni starosti lokaliteta .

…Ceo lokalitet Vlada Republike Srbije uredbom je zaštitila kao spomenik prve kategorije .

Ovaj spomenik prirode koji se nalazi na južnim padinama Velikog Jastrebca , danas predstavlja u Evropi i svetu najznačajnije paleontološko nalazište sa neogenom sisarskom faunom starosti 10 do 16 miliona godina.

Ceo lokalitet koji predstavlja svojevrsni „muzej pod vedrim nebom „ predstavlja neiscrpnu riznicu vrednog paleontološkog materijala koji ukazuje na migracije faune iz Afrike i Azije .

Na osnovu pronađenih fosilnih ostataka hijene – koji su izloženi u Prirodnjačkom muzeju u Beogradu , naučnici su procenili da je starost ovog lokaliteta 10 do 16 miliona godina , što ga opet čini jedinstvenim na ovim prostorima .

Kad putuješ Srbijom – svrati u Blace …

 

 


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=483645

12 jul 2020. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

1 komentar za “Kad putuješ Srbijom svrati u Blace: Ovde jedno selo čuva tajnu staru 16 miliona godina”

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions