U kategoriji Blace, Društvo, Poslednje Vesti.

Kad putuješ Srbijom svrati u Blace

Autor 4 avg 2020

BLACE- Rodna kuća i bista Radeta Drainca, čuvenog srpskog pesnika, udaljeni su 3 km. od Blaca.

– U kući koja je zadržala svoj autentičan izgled nalaze se brojni eksponati iz vremena kada je u njoj živeo poznati srpski pesnik Rade Drainac. U čast velikom pesniku jednom godišnje održavaju se i drainčevi književni susreti, opština  Blace posvetila mu je manifestaciju – Blace Draincu, a kuću tokom godine obiđe veliki broj turista. Kuća je otvorena za posetioce tokom cele godine koji ovde dolaze i organizovano,ističu u Turističkoj Organizaciji “ Blace”.

 

Biografija Radeta Drainca:

Rođen je u selu Trbunju 17.avgusta, 1899. godine, na krštenju dobivši ime Radojko koje je 23 godine kasnije zamenio pesničkim imenom – Rade Drainac. Školovao se u Blacu, Prokuplju, Kruševcu… Zajedno sa ocem prešao je albansku golgotu u Prvom svetskom ratu, odakle je stigao u Marselj, gde uči u Liceju kraj Liona. U Pariz stiže 1919. godine, piše pesme, članke, priče, naročito po povratku u zemlju a u Beogradu postaje jedna od najviđenijih ličnosti umetničke boemije.

Pročitajte i...  Akcija suzbijanja larvi komaraca na teritoriji Blaca

Rade Drainac predstavnik je kosmopolitske struje i modernističkog pokreta u srpskoj poeziji između Prvog i Drugog svetskog rata. Godine 1922. Pokrenuo je časopis Hipnos. Piše u časopisima i listovima, putuje, zaljubljuje se, svađa, polemiše… Nema dlake na jeziku, naročito u dnevniku „ Pravda“, čiji je stalni saradnik uglavnom bio. Umro je u 43. godini (1.maja 1943. godine) u Beogradu. Sahranjen je sirotinjski, o trošku beogradske opštine, a veliki glumac, njegov prijatelj Milivoje Živanović, odrecitovao je pesnikovu čuvenu pesmu „ Nirvana“koja je napisao nekoliko dana pred smrt.

Drainac o Blacu:

-To je mesto kome predstoji divna budućnost(…)Divna je okolina toga mesta. Romantika, pitoresknost – sve to ostavalja lepu impresiju ma u koje doba godine čovek bio. Okolo planine, pune šuma, a dalje zelene doline i mladi plodni brežuljci(…)Nagli uspeh toga mesta je poglavito radi toga što su građani te varošice aktivni ljudu, koji pored ličnih poslova stvaraju mogućnost i za narod. Dabome, takvi građani uvek su od koristi i njima se uvek mora ukazivati veća i dublja pažnja.

Pročitajte i...  Počela berba: Ove godine rekordan rod kukuruza

List “Samouprava” VIII/278, 11.12.1923. god.

 


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=484275

4 avg 2020. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

3 komentara za “Kad putuješ Srbijom svrati u Blace”

  1. Divan tekst! I sjajan predstavnik našeg malog mesta, gospodin Drainac.

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up