U kategoriji Blace, Doljevac, Društvo, Kuršumlija, Merošina, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

Kiša u pravi čas: Poljoprivredne kulture u dobrom stanju

Autor 6 maj 2019

PROKUPLJE- Kiša koja je padala prethodnih dana obradovala je poljoprivrednike. Po rečima stručnjaka, poljoprivredne kulture bez obzira da li se radi o voćarskim ili ratarskim nalaze se u dobrom stanju.

Savetodavac za zaštitu bilja u Poljoprivredno stručnoj i savetodavnoj službi u Prokuplju, Ivana Obradović, rekla je da u zasadima voća nije zabeležena nijedna bolest.

-Nakon obilaska voćnjaka pod višnjom, šljivom, jabukom nije primećeno prisustvo monilije ili neke druge bolesti. Očigledno je da su voćari blagovremeno poslušali savete stručnjaka i sa adekvatnim preparatima zaštitili svoje voćnjake, izjavila je Obradović i dodala da se ove godine očekuje manji rod višnje u odnosu na prošlu godinu.

Prema njenim rečima, na pojedinim parcelama pojavila se pepelnica i rđa i zbog toga ratari, čim to vremenske prilike budu dozvolile, treba da izvrše tretman odgovarajućim fungicidima.

Pročitajte i...  Izmena režima saobraćaja zbog vašara

-Maj je mesec kada se vremenske prilike često menjaju. Da bi sprečili pojavu bilo kakve bolesti na poljoprivrednim kulturama, neophodno je da se slušaju saveti stručnjaka i blagovremeno primenjuju zaštitna sredstva, izjavila je Ivana Obradović.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=465587

6 maj 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

2 komentara za “Kiša u pravi čas: Poljoprivredne kulture u dobrom stanju”

  1. Ivana

    Danas sam bila po zasadima na teritoriji Opštine Blace, mngo manji prinos šljive,Ima prisustva šljivine ose.Višnja kod nas malo malo bolja u odnosu na šljivu (prinos) Ali svakako dosta manji a što se može pripisati lošoj, neadekvatnoj zaštiti prošle godine.U vegetaciju je ušla iscrpljena,iscvetala savršeno al rod dosta slab.S obzirom da su velike oscilacije u temperaturama,stresni uslovi trebalo bi primeniti amino kiseline kako bi biljke što lakše prebrodile ovaj period.

  2. Anonimni

    Kisa je dosla u zadnji cas. Zemljiste se jako isusilo, za voce i zitarice je potrebna velika kolicina vode. Slazem se da je ovo vreme pogodovalo za zdravlje biljaka, ali smena suncanih i kisnih intervala utice negativno na biljke. Posto najavljuju obilne kolicine padavina danas i narednih dana, docice do raznih infekcija i prouzurkovace se bolesti, a na nekim kulturama dosta ce uticati na trulez. Zbog prethodnih par puta sto nas je zadesio mraz dosta je voce nastradalo, takodje narednih noci najavljuju mraz sto nije uopste dobro za poljoprivredne proizvodjace, jer su ulaganja velika,a dobit ce biti minimalna.

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up