U kategoriji Blace, Doljevac, Društvo, Kuršumlija, Merošina, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

Kiša u pravo vreme

Autor 12 apr 2019

PROKUPLJE- Kiša koja je padala poslednjih dana obradovala je ratare. Zbog nedostatka dubinske vlage, ozime kulture počele su da stagniraju, a prolećna setva se zbog suše nije mogla obaviti.

-Kiša je pala u poslednji čas. Ovaj suv period, negativno se odrazio na ozime kulture, posebno kad je reč o pšenici. Isto tako, zbog nedostatka vlage u zemlji, prolećna setva se ne odvija planiranom dinamikom, izjavio je savetodavac u Poljoprivredno stručnoj i savetodavnoj službi u Prokuplju Radovan Bjelica i dodao da ratari, koji nisu obavili drugu prihranu zbog vremenskih prilika, treba to da urade čim padavine prestanu.

I dok su se ratari obradovali padavinama, to se ne bi mogli reći za voćare. Kiša i vlažno vreme mogu da se negativno odraze na tek cvetalo voće.

-Da bi sprečili pojavu monilije, voćari bi trebalo da obave dodatno tretiranje u svojim voćnjacima. Dodatno prskanje treba obaviti čim prestanu padavine, na temperaturi većoj od 15 stepeni, bez vetra, kaže savetodavac za zaštitu bilja u PSS Snežana Jović.

Prema njenim rečima, voćari bi pre prskanja trebalo da obaveste pčelare o tretiranju, kako pčelinja društva ne bi pretrpela veliku štetu.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=464638

12 apr 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

1 komentar za “Kiša u pravo vreme”

  1. Da se prekrstimo

    Ma pusti pšenicu ima iz vojvodine. Nego ako šljiva strada će rakija da bude skupa.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up