Smiley face
U kategoriji Blace, Doljevac, Društvo, Kuršumlija, Merošina, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

Kolevka!

Autor 7 okt 2018

KURŠUMLIJA- Moja baba Vidosava, zvali smo je Vida, bila je stvarno dobra baba. Od proleća do jeseni često je boravila kod kolibe u planini i bila je zadužena da loži šporet i kuva mleko i ljulja malu decu u kolevci i dupku, dok je majka radila po polju. Kolevku za decu je pravio deda od bukovine, otac za to nije imao vremena od drugih obaveza, a i decu je pravio, sedam komada. Sva deca po rođenju su boravila prvo u kolevci, pa u dupku i šetaljci, a o tome se dosta brinula i baba Vida. Kada su sva deca porasla, kolevka, dubak i šetaljka su ostavljeni na tavan.

Bebi oprema

Ja kao penzioner, često sam prelazio administrativnu liniju i tamo u “inostranstvu” imalo se  kupiti jeftinije nego kod nas. Bio sam kod naših,, severno od Ibra, i prolazio preko mosta južno od Ibra, kod njih. Tamo je imalo svašta da se kupi, i ja kupim lepu drvenu kolevku. Računam trebaće nekom detetu kad se rodi, familija je velika. Kući, u selu, nađem na tavanu kolevku u kojoj smo sestre, brat i ja boravili kao bebe. Kolevka je malo propala, ali sam je popravio.

Od rodbine smo dobili pozivnicu za svadbu. Bilo mi je drago, mlada je u blagoslovenom stanju, rodiće prvo pa muško, dobili muštuluk od kompjutera. Okitim kupovnu kolevku u cvećari za poklon sa ostalim  darovima, pa kod prijatelja na svadbu.

E, tamo nasta golema nevolja za mene. Neće prijatelji da prime u kuću kolevku kao poklon, kažu to je za njih sramota. I pored toga svadba prođe lepo i veselo, pa kad se završi sa darovima i sa jagnjetinom i prasetinom ja svratim u portu Lazarice i tu svetom knezu Lazaru ispričam sve kako je bilo sa kolevkom. Da je knez Lazar mogao da me čuje, shvatio bi o čemu se jadam i poželeo bi samo na kratko da ustane iz groba i  obiđe mesto  gde mu je kolevka bila i da vidi šta se događa sa njegovim narodom zbog koga je glavu izgubio.

Spavaj care Lazo mirno, a mi ćemo preživeti sve nevolje koje nas nalaze, poručih mu ja na rastanku.

(Autor Radovan Radovanović, Sagonjevo)


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=86062

7 okt 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up