U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Komšijsko druženje

Autor 14 jul 2020

KURŠUMLIJA- Kod nekih evropskih naroda postoji dobar običaj da se u toku dana pravi podnevna pauza za odmor i osveženje. U Vitiće, zaseok sela Sagonjeva, već duže vremena se primenjuje tako dobar običaj. Tačno u podne pravimo kafe pauzu uz još neko osveženje. Većina nas koji se na ovakav način družimo boravilo je kraće ili duže vreme po evropskim gradovima i tamo zapazili puno dobrih običaja koji su lako primenljivi i ovde. U ovo drugo „Korona doba“ po preporuci struke poštujemo pravila, a i dalje nastavljamo druženje. Ovoga puta na „Bregu“ ispod zrele trešnje bilo je druženja komšija iz Vitića, a bili su i gosti iz Žuča i Igrišta. Povod za prošireni sastav ovoga puta bio je jedan rođendan pa su se uz piće na stolu našli i kolači sa orasima.

Pročitajte i...  Prokuplje u ponedeljak dobija novog gradonačelnika


Naš predak Vitomir-VITA Stevanović ovde se naselio 1884. godine sa brojnom porodicom u vreme kada je Toplica konačno oslobođena od Turaka. Posle Vitinog življenja ovde mi smo svi postali Vitići, a prezimena su menjana po raznim osnovama. Sada u Vitiće nema više “izvornih“ Stevanovića, molitvu i slave smo zadržali od predaka. Družićemo se i dalje dok u Vitiće postoje dobre komšije.
(Autor komšija iz Vitića Radovan Radovanović)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=483711

14 jul 2020. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

2 komentara za “Komšijsko druženje”

  1. Bravo moji, pozdrav za moje selo Sagonjevo iz Povastice, od Svete iz Kragujevca

  2. Danas je takvo druzenje retkost u ovoj nasoj lepoj i ludoj Srbiji,svako svakome zavidi,ljubomora na svakom koraku,ljudi bez karaktera i duse,zato bravo za ovakvo druzenje a tako nesto treba da bude reper za druge,jer ovako smo se druzili pre 40 god a danas se to izgubilo,jos jednom bravo za ove ljude u selima Kursumlije.

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up