U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Komšinice, ajd na kafu, imam nešto da ti pričam!

Autor 21 apr 2019

PROKUPLJE- Nekad je Prokuplje imalo više povezanih delova grada takozvanih “mahala”, koje su im dali Turci, za vreme svoje vladavine, a kod nas se danas zadržao naziv “mala”. Tako i danas većina Prokupčana zna za “Čerkez malu”, “Šećer malu”, “Tabak malu”, “Carinu”, a mani deo njih i za “Hunćar malu”, za vreme Turaka elitni deo grada, u samom centru, nastanjen vlastodrcima, koji je vreme najvećim delom izbrisalo iz rečnika naših sugrađana.
Većina ovih nekadašnjih “mahala” je vremenom potpuno izgubila svoj autentični izgled, a i duh nekadašnjeg Prokuplja.
Jedna od retkih koja je u segmentima sačuvala odlike stare arhitekture, i “starovremske” atmosfere, kojoj preti sudbina ostalih, pretvorenih u betonske objekte bez duše, je mirna uska ulica, koja vodi prema groblju, u “Tabak mali”, a koju građani često u šali zovu “Ulica u jednom pravcu”, jer se završava na kapijama gradskog groblja.
“Tabak mala” je jedno od najstarijih naselju u Prokuplju, a sam naziv potekao je od turske reči “tabak”, što znači koža. Tako je i ovo naselje dobilo svoj naziv po proizvođačima kože, uglavnom Srbima, čije su glavne mušterije bili poznati dubrovački trgovci.
Duž ove lepe, ali uske ulice za toliki broj vozila koja idu ka groblju, često ćete naići na improvizovane tezgice, male stočiće ispred kuće, sa vazama cveća i svećama, baš zbog smera ka kojem vode.
No, mnogo je važnije naglasiti da se ova ulica odlikuje dvorištima sa uređenim cvetnim baštama, i vrednim domaćicama, koje svakog jutra počiste svaka ulični deo ispred svog dvorišta, a često i po podne, pa se s pravom ovaj uski sokak može smatrati jednim od najlepših krajeva u gradu.
Zato smo i napravili ovih par snimaka, koji podsećaju na vreme nekadašnjeg Prokuplja, bliskosti i dobrosusedskih odnosa, kad se išlo kod komšinice na kafu, hladnu limunadu ili šurup. Jer, kad sutra neko bagerom ovu toplinu pretvori u gomilu prošlosti i na tom mestu podigne ogromni betonski simbol današnjeg otuđenja, ostaće samo ove fotografije, da nas podsećaju na neko izgubljeno, lepše i ludskije vreme, kada su međuljudski odnosi bili važniji od materijalnog, i zatvorenosti u hladne betonske zgrade.
Zato, dok još možete, izađite pred vašu toplu kuću, pred kojom se na suncu izležava mačka, sednite na vašu drvenu hoklicu ili klupu, i viknite preko tarabe: Komšinice, ajd na kafu, imam nešto da ti pričam!

0
0

Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=465043

21 apr 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions