Smiley face
U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Kralj Aleksandar na današnji dan pre 80 godina otkrio spomenik u centru Prokuplja, niko se danas nije setio ovog važnog događaja

Autor 9 sep 2014

PROKUPLJE- Na današnji dan pre 80 godina kralj Aleksandar Karađorđević je u Prokuplju otkrio spomenik
Topličanima palim u ratovima 1912.-1918. godine. Tom činu prisustvovali su najviši funkcioneri Kraljevine Jugoslavije i veliki broj građana a ujedno je obeleženo i 1.000 godina prokupačke crkve Sveti Prokopije. Ovo je bio poslednji zvanični događaj kome je kralj prisustvovao pred njegov put u Marselj, gde je na njega izvršen atentat. Na žalost niko u Prokuplju se nije setio ovog važnog datuma.

233

– Pred 40.000 ljudi spomenik je otkrio kralj Aleksandar Karađorđević a ovom činu prisustvovali su i patrijarh Varnava, predsednik Vlade Kraljevine Jugoslavije Nikola Uzunović, predsednik Skupštine Kosta Kumanudi, predsednik Senata, nekoliko ministara, vojvoda Kosta Pećanac, roditelji čuvenog junaka Koste Vojinovića – rekao je istoričar, viši kustos Narodnog muzeja Toplice Darko Žarić i dodao da je oko 100 sveštenika osveštalo spomenik.

– Za zvanice je nakon svečanosti priređen ručak u hotelu ,,Raponja” u centru grada a na vašarištu kod stanice ručak za oko 10.000 građana – kaže Žarić.
On navodi da su zvanice otišle iz Prokuplja u 16,26 časova. –Nakon posete Prokuplju, posle mesec dana, kralj Aleksandar odlazi u posetu Francuskoj. Iz razarača ,,Dubrovnik” silazi u luku Marsej, 9.oktobra1934. godine, gde je prilikom prolaska ulicom u starom kabrioletu koji se kretao 8 km na sat ubijen u 16.20 sati hicima bugarskog ubice iz VMRO-a Vlade Georgijeva Černozemskog.

Inače, spomenik je rad vajara Frana Menegela Dinčića (1900-1986), koji je rođen u Kotoru a radni vek proveo u Beogradu. Spomenik je sastavljen od skulptura ratnika u bronzi visine 2,5 metra i predstavlja srpskog vojnika u napadu u uniformi sa puškom i bajonetom i topličkog ustanika u narodnoj nošnji sa bombom u desnoj i puškom u levoj ruci. Spomenik ima dva bronzana reljefa, koji predstavljaju srpske borce a treći, koji je predstavljao bugarska zverstva nad stanovništvom, skinut i odnet od strane bugarske vojske 2.septembra1944. godine.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=22325

9 sep 2014. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

4 komentara za “Kralj Aleksandar na današnji dan pre 80 godina otkrio spomenik u centru Prokuplja, niko se danas nije setio ovog važnog događaja”

  1. Toplicanin iz 2020 godine

    Ovo sve nije bitno kao i sto Albanci ubijaju na pragu Prokuplja! Mi smo zaboravili ko smo i sta smo!Mi kao da nismo Srbi kao da zivimo u tudju zemlju.Nista nas nezanima, nazalost zato i propadamo kada neznamo da cenimo nas kraj.

  2. mile

    Pa vecnik za kulturu nije stigao do tog casa u svom obrazovanju. Zavoraviti znaci ponovo ubiti, mi to redovno radimo velikanima srpske istorije, jer smo neuki i nepismeni. Osam decenija je veliki jubilej, a oni koji zaboravljaju nisu biti vredni srpske istorije i pamcenja svoga naroda.

  3. Prave promene

    Nekad bilo, naša reč se ćula na daleko i široko što i pokazuje veliki j uvažavajući skup pre 80 godina, sada sitne duše samo odnose, ništa ne vraćaju i dušu i srce otrgoše, ali će Toplica opet biti ona stara!

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up