Smiley face
U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Kuća tri srpska junaka

Autor 16 nov 2018

PROKUPLJE- Dugo smo bili u zabludi da istorija počinje četrdesetih godina dvadesetog veka.
Upravo zbog toga, tek od nedavnih dana, Prokupčani znaju da postoji “neka kuća Vojvode Mišića”.
Još kasnije smo saznali da su u istoj kući, u različitim periodima živeli dvojica generala i jedan vojvoda !!!
Neverovatan je podatak, da u to vreme, kada je varoš Prokuplje imala par hiljada stanovnika, tako slavni ljudi izaberu baš Prokuplje, i baš istu kuću, za predah od slavnih vojevanja, penziju, utočište, ili već iz samo njima znanih razloga. Na njihove odluke je, svakako, uticalo i turbulentno vreme smena dinastija Karađorđević i Obrenović.

Slavni junak, koji je prvi kupio kuću u Prokuplju, bio je Peko Pavlović.
Malo poznavanje istorije, upućuje na to da su tadašnje migracije i naseljavanja iz Crne Gore u Toplicu bila uobičajena pojava.
Odlaskom Turaka, Toplica je ostala pusta. Donešen je i zakon o naseljavanju južnih i jugoistočnih krajeva, u kome je centralno mesto zauzimala Toplica.
Ali, vojvoda Peko je došao u Prokuplje, odmah nakon odlaska Turaka, 1878. godine.
Ovaj crnogorski perjanik, komandant i vojvoda, sin barjaktara Pavla, bio je čuven po hrabrosti za vreme Knjaza Nikole, naročito 1875. godine, u ustanku hercegovačkih Srba protiv Turaka.

U to vreme evropska štampa je pisala o ustanku i isticala slavno ime Peka Pavlovića, a bitka koja je Turcima nanela teške gubitke na Vučjem Dolu, donela je junaku Peku titulu vojvode !
Da napomenemo i da su za perjanike – neku vrstu telesne garde, birani naočiti ljudi, a vojvoda Peko je, po predanju, bio upravo takav. Snažan, manje prek, više nekako ozbiljan, stamen – delovao je kao čovek koji stalno o nečemu razmišlja.
No bez obzira na junaštvo, slavne bitke, oslobađanje Nikšića, došao je u sukob sa tastom Knjaza Nikole, vojvodom Petrom Vukotićem, napušta Crnu Goru i dolazi u Prokuplje.
Po nekim teorijama presudna je bila blizina Bugarske, gde je vojvoda Peko odlazio i kovao planove sa radikalskom emigracijom (Nikolom Pašićem) o svrgavanju Milana Obrenovića sa prestola.
Osim vojvode Peka i drugi Pavlovići su naselili Toplicu, tako da ima mnogobrojnih živih potomaka, od brata Peka Pavlovića, Krsta. Najpoznatiji od njih, koji nije među živima, ali je za života ušao u legendu kao borac, heroj, intelektualac, bio je Ratko Pavlović – Ćićko. Prijatelj i saborac čuvenog pisca Ernesta Hemingveja, Ćićko mu je s ponosom pričao o slavnom pretku, vojvodi Peku.
Kratak je bio period življenja u Prokuplju vojvode Peka. Ovaj, ne uvek shvaćen čovek, ostavio je tek trag, na ponos Prokuplja, bez obzira na sukob koji je imao sa junakom iz Toplice, popom Dimitrijem Nikolićem – Mičetom. Tada ga je popova porodica nepravedno osumnjičila za ubistvo, pod nikad razjašnjenim okolnostima, nesrećnog junaka Mičete, sahranjenog u Prokuplju.
Život je Peka vodio dalje, u Bugarsku, potom su mu u Rusiji ukazane sve počasti kao velikom vojskovođi, gde je proveo pet godina školujući sinove, a onda se vratio u Crnu Goru i bio politički neaktivan. Umro je 4. maja 1903 godine.
Veliki junak, naš nekadašnji sugrađanin, nosilac brojnih srpskih, ruskih, crnogorskih i italijanskih odlikovanja, sahranjen je na Cetinju.
A kuća “Vojvode Mišića” je već imala novog junaka…
Ali, o tome ćemo u nekoj od sledećih priča.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=87919

16 nov 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

1 komentar za “Kuća tri srpska junaka”

  1. Miroslav

    Retko lepo. U moru gluposti nešto pametno i korisno da se pročita.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up