U kategoriji Komentar, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Kuda sa šezdeset?

Autor 31 avg 2018

PROKUPLJE- Ako imate šezdesetak godina i živite u Prokuplju, čini vam se nema mnogo vaših vršnjaka.
A oni su samo ravnomerno “raspoređeni”.

Neki srećnici su još živi. I to je nešto u šezdesetim, u odnosu na one, koje ugledate na velikom panou u centru, ili nekoj banderi, pa se sa već velikom plus dioptrijom, zaprepastite – Kad bre ode ?! – kolko juče sedesmo zajedno u kafani ?!
Prednost živih bi trebala da budu životna zadovoljstva, zdravlje, posao, porodica …
Ako vas zdravlje služi, i to je već prednost u odnosu na polu – žive vršnjake, koji obijaju Dom zdravlja, bolnicu, i čekaju recepte, lekove, i nemušta objašnjenja o bolesti …
Kada je posao u pitanju, kaže stara SFRJ bajka, sa šezdeset godina išlo se u starosnu penziju.
Sada opet, bajkovita priča kaže da se životni vek produžio. Kao, zbog poboljšanja kvaliteta života. Kod nas ???
Zakon nalaže da se dovlačite svako jutro, onako bangavi, u sedam na posao, do 65 – e, pa, ko izdrži.
Tu ima smisla spomenuti one ozloglašene, neproverene pelene, iz novih kapitalističkih fabrika. Možda će vam biti potrebne do kraja radnog veka.
Ko je imao sreće da se na vreme dovati do “državnih jasli”, opet je u prednosti, jer može samo da izaziva revolt mlađanih, kojima je san da naslede neku od “javnih stolica”, sa nejasnom sistematizacijom radnog mesta – referent za …
Tu se može, mirno, posedeti i do 65 – e. I natenane sanjati svoja bašta, vinograd, selo, sve zavičajne lepote, u koje će se vratiti sa solidnom penzijom i biti “gazda u selo” !
Ali, ako ste, kao gradski živalj, radili u nekoj od mnogobrojnih propalih fabrika, otišli bez ikakve otpremnine, dobili samo aritmiju srca, depresiju, dijabetes, ili, daleko bilo- infarkt, kako preživeti do 65 godina ? A pri tom, nemate uštekane devize za invalidsku penziju, njivu ni goveče da prodate … ?
U Prokuplju su skromne mogućnosti za zaposlenje, ovog, ni tamo – ni vamo doba. Na mestima raznih obezbeđenja su neki nabildovani mladići, s utokama za pojasom, imaju licencu, a i mladost …
I fabrika “Leoni” traži mlađu radnu snagu. Dok ne ogrbave kao vi …
Može da se bude, recimo, taksista. Ali i tu već imate masu ljudi, raspona od 30 – 60 godina …
Pokrenuti vlastiti biznis ?
E baš bih voleo da vidim tog hrabrog momka od šezdeset leta, kako uzima sredstva i započinje svoju poslovnu avanturu !!!
Ipak, redovno se prijavljujete na biro rada, bežite sporednim ulicama kući, jer više ne prolazi ni onaj odgovor na pitanje – Šta radiš ? – Eto, nešto privatno !
I tu ste provaljeni … Kompjuter, pametna mašina ceri vam se u lice, kao neuhvatljiva žena …
Znači, nema šanse ni kao freelancer, ma kako to lepo zvučalo …
A kad već spomenusmo žene, ni tu više nikom ne trebate. Stigla nova, materijalistička vremena, cela porodica vas gleda prekorno, što hleb nasušni trošite, i gunđate pri tom. Deci nemate da udelite kintu za grad, a i konkurencija ste im za posao.
E, kad bi bar neka devojka sa zelenih polja, htela da sasluša lepu, pametnu priču, da se makar osmehne čarobnim osmehom, šarmu i iskustvu …
Ali, ni takvih danas više nema. Sve su završile Menadžment, rade kao sekretarice, PR menadžerke, poslovne pratnje … voze dobra auta, dok razgovaraju na mobilnom s direktorom ili “poslovnim partnerom” …
Budite srećni ako vas ne spljeskaju svojim džipom onako usprenog, ili vam na klupi u parku neki devojčurak ne drekne na uho: Ajde, sevaj buđavi, vrati se u starački dom, odakle si pobego, ili svojoj babi, od koje si pobego … sikter, treba i mi mladi da živimo !
Ovako, ostaje samo da se pitate, kome treba muškarac od šezdeset godina, i čemu da se nada … ?
A, već znate odgovor …


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=84715

31 avg 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

1 komentar za “Kuda sa šezdeset?”

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up