Soko Banja

FAM
DruštvoKuršumlijaPoslednje Vesti

Kuršumličani učestvovali u Programu “Participacija mladih u ruralnim sredinama”

Na konferenciji „JLS po meri mladih“ svečano su uručeni sertifikati polaznicama i polaznicima petomesečnog programa pod nazivom “Participacija mladih u ruralnim sredinama”. Konferencija je održana u prostorijama Nacionalne akademije za javnu upravu u Beogradu.

Ovim je simbolično obeležen kraj programa koji je imao za cilj osnaživanje mladih da se uključe u kreiranje omladinske politike na lokalu i dodatno senzibilisanje predstavniika jedinica lokalne samouprave za rad sa mladima. Mladi koji dolaze sa rurala i iz manje razvijenih opština kao i predstavnici 13 jedinica lokalne samouprave dobili su priliku da pohađaju treninge i unaprede svoja znanja u oblastima omladinske politike i ruralnog razvoja.

Program “Participacija mladih u ruralnim sredinama” je organizovan u okviru projekta „Perspektive za mlade u ruralnim sredinama u Srbiji“ i Nacionalne akademije za javnu upravu. Projekat sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u partnerstvu sa Ministarstvom turizma i omladine, a u okviru Nemačke razvojne saradnje u Srbiji.

Okupljenima se obratila Ivana Antonijević, pomoćnica ministra turizma i omladine koje je istakla da su ovakvi programi i skupovi dokaz da između mladih i predstavnika institucija postoji poverenje kao i da su jedinice lokalne samouprave vredan saveznik Ministarstva turizma i omladine u sprovođenju Nacionalne strategije za mlade koja je usvojena ranije ove godine.

Dejan Miletić, vršilac dužnosti direktora Nacionalne akademije za javnu upravu, istakao je prilikom otvaranja konferencije da su sticanje znanja i unapređenje kapaciteta posebno značajni za mlade koji se uz programe poput ovog osnažuju da grade budućnost i pokreću pozitivne promene u svojim zajednicama.

Marija Radovanović Niklanović, ispred GIZ-a, čestitala je svim prisutnima na rezultatima koji su do sada postignuti i podsetila na značaj lokalne omladinske politike u opredeljivanju mladih ljudi da ostanu u svojim zajednicama i u njima grade svoju budućnost. Pored sertifikata, predstavnicima jedinica lokalne samouoprave uručene su i zahvalnice za doprinos razvoju omladinske politike i osnaživanje mladih na lokalu. U pitanju su lokalne samouprave koje su sa projektom Perspektive za mlade u ruralnim sredinama u Srbiji potpisale Memorandum o razumevanju na osnovu koga su u tim opštinama osnovani i opremeljni Omladinski prostori i Info kutak za mlade.

Cilj projekta Perspektive za mlade u ruralnim sredinam u Srbiji je da se unaprede ekonomske, socijalne i kulturne mogućnosti za mlade uzrasta od 15 do 30 godina a do 40 godina u slučaju osetljivih grupa (povratnici, žene i etničke manjine) u selima 11 okruga i 19 opština u kojima se projekat sprovodi.

(Izvor: kursumlija.org)

Soko Banja
Back to top button