U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

(Video) Kuršumlija među prvima u Srbiji izrađuje Plan razvoja opštine

Autor 12 juna 2019

KURŠUMLIJA- Opština Kuršumlija pristupila je izradi Lokalnog plana razvoja za period 2021 – 2027. godine.  Stručnu podršku u izradi Plana razvoja opštini Kuršumlija pružiće Stalna konferencije gradova i opština (SKGO) kroz projekat „Podrška uspostavljanju sistema planiranja i izrada srednjoročnih planova razvoja lokalne samouprave“, koji se finansira iz bespovratnih sredstava slovačke razvojne pomoći (SlovakAid), a sprovodi posredstvom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji (UNDP).
-Cilj nam je da u izradu ovog najvažnijeg strateškog dokumenta uključimo širok krug predstavnika lokalne zajednice, pre svega predstavnike privrede, javnih institucija i civilnog sektora, kako bismo zajedno sagledali trenutnu situaciju ali i definisali prioritete razvoje naše opštine-kaže Radoljub Vidić, predsednik opštine Kuršumlija.
Juče je održan prvi sastanak Poslovnog foruma sa ciljem detaljnijeg upoznavanje učesnika sa metodologijom i rokovima izrade lokalnog Plana razvoja kao i načelno identifikovanje članova radnih grupa za izradu samog dokumenta.  Sastanku su prisustvovali predstavnici Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), SKGO, članovi Projektnog tima za izradu Plana razvoja opštine Kuršumlija, i identifikovani članovi poslovnog foruma sa teritorije opštine Kuršumlija iz javnog, privatnog i civilnog sektora.

-Uz pomoć partnera iz Stalne konferencije gradova i opština i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, opština Kuršumlija će ući u grupu opština koje brižljivo planiraju svoju budućnost i grade strateški okvir razvoja i koje prilagođavaju svoju lokalnu regulativu i strategije zakonskim obavezama i promenama Zakona. U projektu izrade Plana razvoja opštine Kuršumlija, nekoliko bitnih stvari vezanih za realizaciju ovog projekta koje će u značajnoj meri unaprediti poziciju opštine Kuršumlija u budućnosti.
Učešćem opštine Kuršumlija u realizaciji ovog projekta stvaraju se za opštinu značajne koristi, koje će biti vidljive kako na nivou opštine kao organa lokalne vlasti i preduzeća čiji je opština osnivač, tako i na nivou cele lokalne zajednice. Reč je tome da će opština Kuršumlija biti među prvim opštinama i gradovima u Srbiji, koje su nakon usvajanja Zakona o planskom sistemu izradile i usvojile Plan razvoja opštine.

Takođe, učešćem u ovom projektu opština Kuršumlija će aktivno raditi na izradi Plana razvoja koji treba da identifikuje i etablira razvojne ciljeve kojima će se lokalni organi vlasti i lokalna zajednica posvetiti u narednom periodu kako bi se poboljšale infrastrukturne, socijalne i ekonomske performanse i učinci naše opštine i da od 2020. godine krene ka novim razvojnim izazovima.
Učešćem u ovom projektu opština Kuršumlija obezbediće, uz nesebičnu pomoć Stalne konferencije gradova i opština i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj jačanje kapaciteta opštinskih organa i Opštinske uprave za strateško planiranje, za izradu i upravljanje projektima i podići na viši nivo profesionalizam i stručnu odgovornost zaposlenih, lokalnih službenika ali i izabranih funkcionera odnosno lica na položajima.


U realizaciji ovog projekta, bitna dimenzija je i uspostavljanje partnerstva unutar naše lokalne samouprave. Upravo je svrha ovog Partnerskog foruma da u cilju izrade Plana razvoja opštine Kuršumlija podstakne zajednički rad svih subjekata u našoj opštini: predstavnika opštine i Opštinske uprave, lokalnih preduzeća i službi, udruženja koja su aktivna u Kuršumliji, organizacija iz oblasti kulture, obrazovanja, privrede i sporta. Partnerski forum, je početna tačka zajedničkog rada i novog partnerstva.
Kuršumlija kao opština na krajnjem jugu Srbije mora imati zrelosti da samostalno odredi svoju budućnost i donošenje Plana razvoja opštine prioritet i stvarna potreba.
Samim učešćem u ovom projektu, moram da istaknem, opština Kuršumlija je ostvarila veliki uspeh-kaže Vidić.

Nakon izlaganja učesnika održana je diskusija.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=467842

12 juna 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0. Vi možete ostaviti vaš komentar

5 komentara za “(Video) Kuršumlija među prvima u Srbiji izrađuje Plan razvoja opštine”

 1. Slatko sam se nasmejala!!!Kakav plan imate za razvoj opštine,živo me zanima?Šta ste radili ovih godina???

 2. Baš me zanima kakav im je taj plan i šta je ovih godina to rukovodstvo uradilo za ovaj grad?

 3. VD

  Koviljka bice donet niz mera i uredba, kojim ce se definisati ko sta i koliko sme i moze. Nadam se da sam vama i ostalima razjasnio sve dileme.

 4. Bojan

  Sve nam je to dzaba. Broj stanovnika u Kursumlji opada velikom brzinom.

 5. Ani

  Nista se ne postuje nece ni taj plan. Sve se radi samo deklarativno.

Napiši komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo posetioce Toplicke Vesti online portala da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Topličke Vesti online portala ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između posetioca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Topličkih Vesti online portala. Redakciji Topličkih Vesti se možete obratiti na: komentar@toplickevesti.com.


Potvrdite da niste računar *


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up