U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

(Video) Kuršumlija među prvima u Srbiji izrađuje Plan razvoja opštine

Autor 12 jun 2019

KURŠUMLIJA- Opština Kuršumlija pristupila je izradi Lokalnog plana razvoja za period 2021 – 2027. godine.  Stručnu podršku u izradi Plana razvoja opštini Kuršumlija pružiće Stalna konferencije gradova i opština (SKGO) kroz projekat „Podrška uspostavljanju sistema planiranja i izrada srednjoročnih planova razvoja lokalne samouprave“, koji se finansira iz bespovratnih sredstava slovačke razvojne pomoći (SlovakAid), a sprovodi posredstvom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji (UNDP).
-Cilj nam je da u izradu ovog najvažnijeg strateškog dokumenta uključimo širok krug predstavnika lokalne zajednice, pre svega predstavnike privrede, javnih institucija i civilnog sektora, kako bismo zajedno sagledali trenutnu situaciju ali i definisali prioritete razvoje naše opštine-kaže Radoljub Vidić, predsednik opštine Kuršumlija.
Juče je održan prvi sastanak Poslovnog foruma sa ciljem detaljnijeg upoznavanje učesnika sa metodologijom i rokovima izrade lokalnog Plana razvoja kao i načelno identifikovanje članova radnih grupa za izradu samog dokumenta.  Sastanku su prisustvovali predstavnici Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), SKGO, članovi Projektnog tima za izradu Plana razvoja opštine Kuršumlija, i identifikovani članovi poslovnog foruma sa teritorije opštine Kuršumlija iz javnog, privatnog i civilnog sektora.

Pročitajte i...  Saniraju se štete od poplava, učestvuje Vojska Srbije

-Uz pomoć partnera iz Stalne konferencije gradova i opština i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, opština Kuršumlija će ući u grupu opština koje brižljivo planiraju svoju budućnost i grade strateški okvir razvoja i koje prilagođavaju svoju lokalnu regulativu i strategije zakonskim obavezama i promenama Zakona. U projektu izrade Plana razvoja opštine Kuršumlija, nekoliko bitnih stvari vezanih za realizaciju ovog projekta koje će u značajnoj meri unaprediti poziciju opštine Kuršumlija u budućnosti.
Učešćem opštine Kuršumlija u realizaciji ovog projekta stvaraju se za opštinu značajne koristi, koje će biti vidljive kako na nivou opštine kao organa lokalne vlasti i preduzeća čiji je opština osnivač, tako i na nivou cele lokalne zajednice. Reč je tome da će opština Kuršumlija biti među prvim opštinama i gradovima u Srbiji, koje su nakon usvajanja Zakona o planskom sistemu izradile i usvojile Plan razvoja opštine.

Pročitajte i...  Veliki lekari koji su lečili besplatno

Takođe, učešćem u ovom projektu opština Kuršumlija će aktivno raditi na izradi Plana razvoja koji treba da identifikuje i etablira razvojne ciljeve kojima će se lokalni organi vlasti i lokalna zajednica posvetiti u narednom periodu kako bi se poboljšale infrastrukturne, socijalne i ekonomske performanse i učinci naše opštine i da od 2020. godine krene ka novim razvojnim izazovima.
Učešćem u ovom projektu opština Kuršumlija obezbediće, uz nesebičnu pomoć Stalne konferencije gradova i opština i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj jačanje kapaciteta opštinskih organa i Opštinske uprave za strateško planiranje, za izradu i upravljanje projektima i podići na viši nivo profesionalizam i stručnu odgovornost zaposlenih, lokalnih službenika ali i izabranih funkcionera odnosno lica na položajima.


U realizaciji ovog projekta, bitna dimenzija je i uspostavljanje partnerstva unutar naše lokalne samouprave. Upravo je svrha ovog Partnerskog foruma da u cilju izrade Plana razvoja opštine Kuršumlija podstakne zajednički rad svih subjekata u našoj opštini: predstavnika opštine i Opštinske uprave, lokalnih preduzeća i službi, udruženja koja su aktivna u Kuršumliji, organizacija iz oblasti kulture, obrazovanja, privrede i sporta. Partnerski forum, je početna tačka zajedničkog rada i novog partnerstva.
Kuršumlija kao opština na krajnjem jugu Srbije mora imati zrelosti da samostalno odredi svoju budućnost i donošenje Plana razvoja opštine prioritet i stvarna potreba.
Samim učešćem u ovom projektu, moram da istaknem, opština Kuršumlija je ostvarila veliki uspeh-kaže Vidić.

Pročitajte i...  Uhapšen Prokupčanin zbog sumnje da je silovao ženu iz okoline Bojnika

Nakon izlaganja učesnika održana je diskusija.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=467842

12 jun 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

5 komentara za “(Video) Kuršumlija među prvima u Srbiji izrađuje Plan razvoja opštine”

 1. Slatko sam se nasmejala!!!Kakav plan imate za razvoj opštine,živo me zanima?Šta ste radili ovih godina???

 2. Baš me zanima kakav im je taj plan i šta je ovih godina to rukovodstvo uradilo za ovaj grad?

 3. VD

  Koviljka bice donet niz mera i uredba, kojim ce se definisati ko sta i koliko sme i moze. Nadam se da sam vama i ostalima razjasnio sve dileme.

 4. Bojan

  Sve nam je to dzaba. Broj stanovnika u Kursumlji opada velikom brzinom.

 5. Ani

  Nista se ne postuje nece ni taj plan. Sve se radi samo deklarativno.

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up