U kategoriji Blace, Doljevac, Društvo, Kuršumlija, Merošina, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

Kuvarice manje zbori, da ti ručak ne zagori

Autor 27 okt 2018

PROKUPLJE- Verujem da je malo onih od vas koji nisu bilu u prilici, da makar kao deca, najčešće iznad popularnog “Smederevca” vide na belom, uštirkanom, platnu vezen crtež, sa najčešćim natpisom “Kuvarice manje zbori, da ti ručak ne zagori”. Bilo je tu i drugih ženskih tekstualnih umotvorina, koje su krasile zidove iznad šporeta na drva, naših baka, a često i majki. Obično su bile u jednoj boji, pa su nekad domaćice imale običaj da se hvale jedna drugoj “ Imam tri plave, dve crvene, dve lilave … To je bio obavezan rekvizit po našim kujnama, a mogle su se podeliti i u dve podgrupe : Kuvarice i peškire …!


Negde su ih zvali “Kuvarice”, negde “Dozidnice, ali im je namena svugde bila ista. Da zaštite zid iznad šporeta ili astala naslonjenog uza zid, ukrase i “opomenu” domaćicu da vodi računa o ručku.
I ako su na izgled sve bile iste, svaka je bila drugačija, jer je u pitanju bio ručni rad, tako da nigde ne postoje dve iste …
Neki peškiri su pri dnu imali “džepove”, u koje se moglo i “zadenuti” nešto od sitnica, potrebnih domaćici …
Oni su se najčešće stavljali blizu limenog umivaonika, koji se nekad nalazio u kuhinji, a menjali su se obično kad se “dovoljno” isprljaju i isflekaju, kao i Dozidnice – Kuvarice.
Neke su bile nešto slično “prvoj vezenoj naivnoj umetnosti” za koju se kod nas zna. Mada su najčešće crtane prvo običnom olovkom , redukovanim crtežom, na belom pamučnom platnu, s autentičnim rukopisom, koji je “Dozidnici” davao jedinstvenu celinu.
“Domaćice”, ili “Dozidnice” su odavno prošlost, “Smederevac” zamenio električni šporet, a iznad njega, raznobojne keramičke pločice.
I ako su već iščezle “Domaćice”se još uvek po negde mogu naći, uredno ispeglane i uštirkane u nekom bakinom ormanu ili sanduku s posteljinom, kao uspomena na neko toplije vreme, kad su žene bile samo domaćice, i trudile se da ulepšaju svoj radni prostor.
“Dozidnice” se danas mogu naći i u štampanoj formi, ali pravu toplinu davale su one izvezene u jednoj, najćešće plavoj boji, jer je ruka koja je ih je vezla, činila to s ljubavlju, dok se na “Smederevcu” krčkao pasulj, sarme .. za mnogočlanu porodicu.
Danas se s punim pravom ovi na belom platnu vezeni crteži mogu nazvati umetnošću, zbog njihove autentičnosti i neponovljive originalnosti svake pojedinačno, kao i iskrenosti i “naivnosti” njihovih autora.
Pa evo za kraj i jedne prilagođene savremenom dobu :
OD ŠRORETA KOMPJUTER JOJ DRAŽI ŠTA U NJEMU DOMAĆICA TRAŽI ?


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=87081

27 okt 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up