U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Lazarice – narodni običaj pred Lazarevu subotu polako pada u zaborav

Autor 17 apr 2021

KURŠUMLIJA- Narodni običaj “Lazarice” pred Lazarevu subotu i Cvetnu nedelju Vaskršnjeg posta, polako nestaje u kuršumlijskom kraju, a trebalo bi da se očuva kao deo etnološkog nasleđa i tradicije.

Zvono na vratima i pitanje “Primate li Lazarice”, za mnoge građane biće neočekivano i prijatno iznenađenje ovih dana, ali za mnoge  podsećanje na vreme kada su Lazarice posećivale svaku kuću u Kuršumlijskom kraju.  Penzionerku Dragicu,  podsetile su na vreme kada su iz Tulara dolazile u Tmavu. Devojke u dugim šarenim haljinama sa karnerima sa lazarčetom u kosi izvodile su ples i pevale. Sa sobom su nosile korpe koje su punile dobijenim poklonima: od suve slanine, mesa i suvih  rebaraca, pasulja,  domaćih jaja do  novca. Od dobijenih poklona pripremale su predstojeći Vaskrs, a svojim dolaskom u kuću verovalo se da donose radost i  sreću, kazala je Dragica, i naglasila- bilo bi lepo kada bi se običaj očuvao na tradicionalan način.

Inače, “Lazarice” su   deo nasleđa starih Slovena, koji se  ustalio pred Lazarevu subotu i Cvetnu nedelju Vaskršnjeg posta,  kada grupa devojaka izvodi ples, pevajući pesme za sreću i napredak. Obilaze naselja, sela i domaćinstva, i dobijaju darove, slatkiše, novac i jaja za vaskrs, radi kućnog napretka. U čiju kuću ulaze veruje se da donose blagostanje, zdravlje i sreću. Sa devojkama u povorci su uglavnom njihove majke koje su ih naučile da pevaju lazaričke pesme i da igraju.

 

6
0

Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=493760

17 apr 2021. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions