U kategoriji Blace, Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

Lepo vreme omogućilo radove u voćnjacima

Autor 25 feb 2021

PROKUPLJE- Lepo vreme i visoke temperature, neuobičajne za ovo doba godine, omogućili su voćarima da krenu sa radovima u svojim voćnjacima. U plantažnim zasadima voća rezidba se obavlja već nekoliko dana.

Savetodavac za voćarstvo u Poljoprivredno stručnoj i savetodavnoj službi Prokuplja (PSSS) Milan Tošković izjavio je da je rezidba jako bitna i da je sada vreme da se ona obavi.

-Da bi se dobio kvalitetan i dobar rod, podmladila voćna stabla i održala dobra rodna kondicija stabala neophodno je da se obavi rezidba. Voćari bi trebali da režu oštećene i polomljene grane, izdanke koji rastu unutar krošnje i uspravne grane tkz. vodopije, istakao je on i dodao da, pored mnogih agrotehničkih i zaštitnih mera, pravilnom rezidbom se dobija dobar i kvalitetan rod.

Prema njegovim rečima nakon rezidbe voćari bi trebali da obave prvo ovogodišnje tretiranje.

-Nakon rezidbe preporučuje se prskanje na bazi bakra i mineralnih ulja, u narodu poznato kao plavo prskanje. Prihranu mineralnim đubrivima bilo bi najbolje obaviti nakon hemijske analize zemljišta, rekao je Tošković i dodao da savetodavci, nakon obilaska terena, nisu registrovali  izmrzavanje mladih voćnih stabala.

Osim u voćnjacima, rezidba je počela i u plantažnim zasadima vinove loze.

0
0

Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=491688

25 feb 2021. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

1 komentar za “Lepo vreme omogućilo radove u voćnjacima”

  1. Anonimni

    Vise zarade nakupci voca nego seljak sto ga proizveo

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions