Soko Banja

FAM
DruštvoKomentarPoslednje VestiProkuplje

Leptiri imaju kratak život, ali i krila

PROKUPLJE –  Danas je Svetski dan leptira. Govori se da leptiri žive veoma kratko, tek jedan dan. Koliko god delovalo tužno, leptiri za svoj kratak životni vek prelete velika prostranstva i svojom raznolikošću bude radost i podsećaju nas da koliko god trajali, treba da proživimo, a ako nemamo krila, da ih pronađemo. Zato je važno sačuvati ih.

Leptiri pored crvene, žute i zelene boje, mogu da vide i ultraljubičaste boje koje su nevidljive ljudskom oku. Zanimljivo je to da su leptirice brže od leptira i mogu leteti do 11 metara u sekundi. Leptiri su bili inspiracija za freske Egipćanima pre oko 3.500 godina. Imaju četiri krila, koja su prozirna i veoma osetljiva. Boje na njima podsećaju na prašinu. Pored pčela, leptiri su takođe oprašivači. Težina leptira poredi se sa laticama ruže i prosečna težina je dve latice ruža. Leptirice vode u odnosu na leptire i u broju vrsta, jer postoji oko 140.000 vrsta leptirica, a leptira tek 24.000. Kada je neki ekosistem uravnotežen i zdrav, onda se tu nalazi obilje leptira. I ma koliko nežno delovali, leptiri ne žive samo na nektaru, već se hrane i u blatnjavim barama koje sadrže obilje minerala, neophodnih za njihovo preživljavanje.

Leptiri se bude u proleće, zajedno sa prirodom, a i svim čovekovim čulima. Oduvek su bili inspiracija umetnicima, pa su neki u nazivu muzičkih grupa upotrebili leptira. U Srbiji je poznata grupa „Poslednja igra leptira“, po kojoj je i frontmen grupe dobio nadimak Neša Leptir.

Da li zbog boja, krhkosti ili ne tako dugog životnog veka, leptiri su svejedno dotakli duše i probudili „nešto“ u nama.

Leptiri mogu da vide drugačije i više od nas. Očigledno je da vide koliko im je potrebno i ništa izvan toga. Njihovo oko vidi drugačiji svet.

Bilo bi lepo, kada bi i čovek video manje, a ipak spoznao šareniji svet poput leptira. Neretko se kaže „Nije važno koliko godina ćeš živeti, već koliko života ima u tim godinama“. U trenu od života, treba se ugledati na leptira.

Soko Banja

Jedan komentar

  1. Treba biti hrabar i osetiti dušu leptira u sebi. Tada poletiš na krilima mašte i napišeš pesmu, priču… Obojiš sirovi i surovi svet oko sebe bojama sa krila leptira, Oprašiš ga lepotom i dobrim vibracijama. Hvala ti Ivana što nas svakog dana podsećaš da ima lepih stvari oko nas.Lepota pobeđuje, uvek!!!

    7
    2
Back to top button