U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Litija kod hrasta cara Lazara u Dankoviću kod Kuršumlije

Autor 25 maj 2017

KURŠUMLIJA- Kod hrasta cara Lazara u Dankoviću danas je održana litija. Ovaj hrast “kitnjak” je pod zaštitom države od sedamdesetih godina prošlog veka, kao prirodna retkost “sveto drvo”, spomenik treće kategorije. Stavljen je pod zaštitu na incijativu nastavnika geografije Milana Radoičića i nastavnika biologije Milana Savića. Na ovom mestu 1389. godine danio je deo vojske cara Lazara, na svom poslednjem putu prema Kosovu polju i tako ovo mesto dobi ime Dankoviće.

Praznik Vaznesenja Gospodnjeg ili kako je u narodu uobičajeno Spasovdan, koji je pokretan praznik i pada uvek u četvrtak 40 dana posle  Vaskrsa a 10 dana pre Duhova, meštani Dankovića i potomci proslavljaju kao litiju.

Za litiju kolačar se svake godine bira, pripremi se sve u duhu tradicije uz sećenje kolača kao što je  danas bilo, kada je kolač presekao otac Draga Jevtić. Pod  hrastom cara Lazara čuju se  glasovi i dece. Da se ne zaboravi da se slavi na mnoga leta, kako kažu u Udruženju “Stefan Nemanja”  I da se iznova oživi  sećanje na Lazarevu kletvu “ Ko je Srbin I Srpskoga roda a ne došao na Boj na Kosovo, ne imao od srca poroda ni muškoga ni devojačkoga , od ruke mu ništa ne rodilo”

Pročitajte i...  Evo kako će osmaci polagati završni ispit

Hrast je zapis (molitvište) sela, ispod koga se meštani skupljaju na Veliki Spasovdan. Hrast cara Lazara nalazi se u selu Dankoviću, oko 5km severozapadno od Kuršumlije. Prema legendi, knez Lazar je na putu ka Kosovu “danio” sa vojskom ispod krošnji velikog hrasta, pa je selo nazvano Dankoviće-ističu u Stefanu Nemanja.

Hrasta ima debljinu preko metar ipo i visina krošnje oko 20 m… Predstavlja interesantan biološki fenomen i prava je retkost, jer je sačuvan mali broj sličnih primeraka u Srbiji, hrasta  “Kitnjaka”.

-I danas kao i svake godine okupili smo se na Spasovdan u duhu tradicije da obeležimo litije, kod hrasta cara Lazara, koji je sedamdesetih godina prošlog veka stavljen  pod zaštitu države kao prirodna retkost, na inicijativu nastavnika iz OŠ”Drinka Pavlović”. Milan Radoičić, nastavnik geografije I nastavnik biologije Milan Savić, I zamenik direktora oni su poslali dopis u MInistarstvo. Od 2011.godine, dat je  na staranje I brigu Udruženju “Stefan Nemanja”. Sada mnogi dolaze da vide  za nas prirodno I istorijsko dobro. Profesr Velicki često dovodi svoje učenike. Svi trebamo da se potrudimo da turisti koji prolaze obiđu I Lazarev hrast-rekoa je Topličkim vestima, Jugoslav Savić, iz Udruženja “Stefan Nemanja”.

Pročitajte i...  Todići zasadili još šest hektara vinograda

Savić pojašnjava da su oni u Udruženju čuvari tradicije i istorije, tako su godinama organizovali obeležavanja Topličkog ustanka I Plivanje za Bogojavljenski krst, obe manifestacije sada organizuje opština. On naglašava da je obaveza svih nas da čuvamo ono što je istorijski dokaz postojanja vekovima na ovim prostorima i da sa ponosom prrnosimo slavu njegovu, kako ne bi bila uzaludna žrtva Lazareva i Kosovskih junaka.

 

 


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=62644

25 maj 2017. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

1 komentar za “Litija kod hrasta cara Lazara u Dankoviću kod Kuršumlije”

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up