U kategoriji Komentar, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Ljubitelji i “ljubitelji” pasa

Autor 26 jula 2018

PROKUPLJE- Oduvek su postojali ljubitelji pasa. Oni koji pse čuvaju u dvorištima porodičnih kuća, na selu i planini za čuvanje i odbranu ovaca od vukova, sve do onih koji svoje mini kućne ljubimce čuvaju u stanovima, kupaju ih, šišaju, skupo hrane, povijaju i neguju kao svoju decu. I naravo, redovno ih izvode u šetnju na povocu, uzimajući ih u naručje kad naiđe neki veći pas.

No, tema ovog teksta je jedna sasvim druga kategorija “ljubitelja pasa”, koja se iznedrila devedesetih, a nastavila da se razvija i kulminirala u današnjem vremenu.
To su takozvani “paranoik kučevlasnici”, koji se prosto nadmeću ko će nabaviti što većeg i krvoločnijeg psa, nebi li se time i oni osećali kao opasni i žestoki momci.
Ima ih od onih slabašnih, kojima pas služi kao zaštita, i koji jedva uspevaju da svog ljubimca “gladijatora” zadrže na povocu, koji kad se na nekog “ostrvi” vuče za sobom i svog gazdu, do onih nabildovanih, istetoviranih, obrijanih glava, koji će rado s ponosom svog ljubimca prošetati centrom grada.
Ako imate običaj da šetate po keju kraj Toplice, ili vežbate na pomoćnim terenima “Topličanina”, uvek imajte na umu da možete “natrčati” na nekog pit bula, staforda, rotvajlera, kane korso, ili sličnog ljubimca. I budite sigurni da će vam njegov vlasnik dok zver juri prema vama doviknuti: Ne boj se komšija, neće, on voli da se igra s decu, a i on je umiljat, kao neka beba!
Hvala na utešnim rečima “komšije”, ali ovakvi susreti nisu ni malo prijatni. Bez obzira na to koliko čovek može biti “ljubitelj pasa svih rasa”, u koje spadam i ja, rado bih pomazio “najboljeg čovekovog prijatelja” i poigrao se s njim, bez obzira na to koliko strašno izgleda, ali samo pod jednim uslovom-ako ima korpu na njušci!
Jer, zakon je tačno predvideo da pse koji se tretiraju kao krvoločni, za šta postoji jasno definisan spisak, mogu šetati samo punoletna lica, na kratkom povocu, s korpom na njušci i potvrdom za psa. Za nepridržavanje ovih propisa predviđena je kazna od 10 000 din i u nadležnosti je komunalne policije.
U koliko bi se vlasnici pridržavali zakona, bilo bi i manje animoziteta prema ovakvim psima i njihovim vlasnicima, a i prolaznici i šetači bi se osećali opuštenije i bez straha za sebe i svoju decu.
Bilo bi suvišno sada nabrajati koliko je slučajeva napada i ujeda dece i građana od ovakvih vrsta pasa bilo, jer o tome su dovoljno pisali mediji. No pisanje medija se uglavnom svodilo na opisivanje incidentnog događaja, ali ne i epiloga, odnosno eventualnog kažnjavanju vlasnika, budući da predviđene kazne za ovako neodgovorna lica iznose od 20 000 – 100 000, u zavisnosti od vrste ujeda, a najrigoroznije su kad su u pitanju deca.
No, za ovu vrlo ozbiljnu problematiku kao da niko ne haje, a slučajevi ujeda, najčešće se rešavaju interno između vlasnika i oštećenog. Na čiju štetu, a na čiju korist, zavisi od “jačine” jedne, ili druge strane.
Neko preventivno delovanje u sprečavanju ove pojave do sada nije primećeno, tako da vam preostaje jedino da, ukoliko vas napadne nečiji miljenik, vičete mac, mac … i molite se bogu da je zaista umiljat kao neka maca, što tvrdi većina njihovih vlasnika.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=83309

26 jula 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

1 komentar za “Ljubitelji i “ljubitelji” pasa”

  1. Perhan

    Kučići su za avliju,ukoliko imate višak novca pomozite deci koja nemaju hleba a o mesu i da ne pričam,koliko vidim ničije kuče ne nosi korpu verovatno što smo mi tako humano društvo.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up