U kategoriji Kultura, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Maja Gojković obišla radove na srednjevekovnoj tvrđavi na Hisaru

Autor 13 maj 2021

PROKUPLJE- Tokom boravka u Prokuplju, a nakon otvaranja spomen-sobe „Gvozdeni puk u oslobodilačkim ratovima Srbije 1912-1918. godine“ potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković obišla je i spomen park „Gvozdeni puk“ koji je otvoren u čast obeležavanja završetka Prvog svetskog rata 2018. godine u čije je opremanje sredstva uložila lokalna samouprava u Prokuplju.

Nakon toga je obišla i radove na restauraciji letnje pozornice i srednjevekovne „Jug Bogdanove“ tvrđave na  Hisaru za čije kompletno sređivanje i restauraciju je  20 miliona dinara izdvojilo  Ministarstva trgovine i telekomunikacija Republike Srbije.

Tokom posete, ministarka Gojković obišla je i Narodni muzej „Toplice“, gde joj je veliku pažnju privukla  postavka o Prvom svetskom ratu gde se čuva materijal vezan i za Gvozdeni puk. Tako muzej raspolaže zbirkom od 117 predmeta poput medalja, revolvera, mina, čuturica, knjiga, fotografija i drugih dokumenata koji će biti iskorišćeni za izložbeni prostor u vitrinama novootvorene spomen sobe.

Ministarka Gojković je  obišla i Spomen sobu „Rade Drainac“ koja je podignuta u čast jednog od najvećih srpskih pesnika iz posleratnog perioda i sigurno najznačajnijeg pesnika iz Toplice čije ime je postalo simbol našeg kraja.

2
1

Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=494934

13 maj 2021. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions