Smiley face
U kategoriji Komentar, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Majstori, majstori…

Autor 18 avg 2018

PROKUPLJE- Jedan stari Prokupčanin je nekom prilikom rekao – Ma neću da pravim kuću! Dok se izborim s majstorima, potrošim pare, živce … Ko tako radi brzo ode…pod Isar… (metafora smrti kod Prokupčana)
Taj je solidno poživeo. Moglo mu se. Nasledio dedu, oca, pa prst u uvo …

ilustarcija

Ali, ako nameravate da zidate kuću u Prokuplju, ili ne daj Bože, pritegnete neku straćaru, predstoje vam dani agonije.
Ako vam ne funkcionišu kako treba, struja, voda, kanalizacija, imate dobre šanse da završite na psihijatriji ili, što je u našim krajevima primerenije, u nekoj kafani.
Sad već legenda, kaže, da je nekad u gradu bilo renomiranih majstora, koji su dobro savladali svoj zanat, i u čije ste se majstorstvo uvek mogli pouzdati, bez ikakvih sumnji …
Danas, međutim, osim majstorskih veština, koje su diskutabilne, morate da obratite pažnju i na psihološki profil majstora.
Najbezbolnije rešenje, ukoliko ste u prilici, je komšija koji se u sve razume, i sve zna da popravlja.
Ali ako ste vi osoba bez majstorskog talenta, da uzvratite učinjeno, a komšija iz respekta ne želi da naplati, morate imati meru i ne zivkati ga za svaku sitnicu, jer će jednom i njemu da do… jadi, pa nećete imati na koga da se oslonite kad vam je najpotrebnije.
Vrsta majstora koji vuku nešto znanja od prekaljenih, izumrlih čudotvoraca, pre njih, ili iz popularnog ŠUP – a (škole učenika u privredi) su već ljudi u godinama, retki su, a nisu ni naivni da rasipaju talenat, tako da doći do njih je kao da čekate ugradnju kuka u KBC Beograd!
Imate i vrstu samoukih, koji samouvereno tvrde da znaju sve da rade. Doduše, to što odrade, najčešće bude neka amaterska improvizacija, i uvek urade nešto što njima odgovara, a vama nije prioritet. Ali vi budete zahvalni što ste uopšte pronašli “majstora”, koji osim toga što je priučen zanatu, veoma dobro je naučen da ceni svoju “stručnost” i debelo naplati svoj traljavi rad, filovan s mnogo priče, teorije, filozofiranja na temu jednog mufa ili holendera.
Praksa ovakvih “kvazimajstora” je da kad dođu kod vas kući i pogledaju o čemu se radi, tresnu svom snagom sebe po čelenci i s dubokim uzdahom konstatuju: Lele, ovde će da bude golem problem!
To u prevodu znači, spremaj kafu, rakiju, pivo, i trči negde da uzajmiš pare, jer će ovaj da te odere!
A danas, u eri interneta, teorijski je sve lako naučiti. Jedna Prokupčanka nas je uveravala da je gletovanje skoro kao filovanje torte, te da joj nije jasno zašto je to tako skupo?!!
Ipak, na kraju, ostaje žalosna činjenica da u Prokuplju više ne možete naći čestitog profesionalnog majstora, koji će vam pošteno odraditi posao i isto tako naplatiti.
Nije da ih nema, ali ih je teško naći. Makar one prave …


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=84055

18 avg 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up