U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Maline i malinijada

Autor 12 jul 2020

KURŠUMLIJA- U toku je sezona berbe malina. Malinari kao i hladnjačari nisu zadovoljni količinom roda maline, kažu rodilo je upola manje u odnosu na prošlu godinu. I kod mene je takav slučaj. Cena je povećana pa mu dođe isto para kao prošle godine. Povodom berbe ovog voća trebalo je da se održi deseta malinijada, ali zbog boleštine Kovida 19 to se neće dogoditi. Prošle 2019. godine bio sam učesnik malinijade i tim povodom imam svoj utisak sa te malinijade. Još u prošlom veku (1995.) zasađene su prve plantaže malina u Sagonjevu i neki od tih prvih zasada još uvek traju i rađaju dobru malinu. Nešto kasnije i u drugim selima u okruženju započeto je gajenje ovog jagodastog voća na zadovoljstvo svih domaćina koji su na tome radili.

U jesen 2010. godine stvorena je ideja da se u znak zahvalnosti ovom voću organizuje u selima Gornje Toplice „Malinijada“. Tako i bi, pa je 2011. godine održana prva u Žuču, potom 2012. u Sagonjevu, a 2013. u Trećaku itd.

Pročitajte i...  Izračunata šteta od poplave na poljoprivrednim kulturama

Deveta po redu „Malinijada“ održana je 2019. godine u centru naše male varoši, a po običaju izlagali su svoje jagodasto voće i Sagonjevci pa i ja sa njima kao osnivač i organizator prve i druge malinijade. Po našim selima sajam „malinijade“ je bio na livadi, a u gradu kako i priliči u glavnoj ulici u centru, a tu postoje i pravila ponašanja.

Sa mojom „Ladom-Nivom“ dovezem robu na sajam „malinijade“ i stanem kao i drugi da istovarim robu na štandu broj dva na ulici koja je zatvorena za saobraćaj. Sa „Ladom-Nivom“ zgazim „zebru“-pešački prelaz za 28cm od ukupno 3m širine. Kao to je bilo protivzakonito po članu 333. tačke 29. Badava sam ja pokušavao da državnom službenuku objasnim da to nije prekršaj jer je ulica zatvorena za saobraćaj i namenjena za izlagače manifestacije i da se razumem u pravila saobraćaja jer sam kao diplomirani saobraćajac na tom poslu zaradio i penziju, a dobio sam i odgovor: “Tako mi naredili ovi odozgo” i vlast je meni napisala prekršajni nalog za ugrožavanje saobraćaja-ometanje pešaka u zatvorenoj ulici za saobraćaj. Bilo je i drugih vozila i predmeta koji su po duže stajali na pešačkom prelazu i takođe ” ugrožavali “ pešake, ali nisam primetio da je po istom pitanju još nekom napisan prekršajni nalog. Posle „fajronta“ na „Malinijadi“ sabiram ja utisak i u dilemi sam: da li je moj prekršajni nalog samo doprinos državnom budžetu ili je to bila samo neka važna poruka. Pre roka sam bezvoljno uplatio prekršajni nalog u budžet i pored toga sto je budžet dobro stojeći po izveštajima Javnog servisa i sevisa građana. Na kraju, moj zaključak je: da je prekršajni nalog meni stvarno napisan po naredbi „odozgo“ (kako na licu mesta reče i državni službenik), a ja sam to shvatio kao poruku koja bi trebalo da znači: „Nemoj ovde u našoj ulici više da te vidimo……………“. A drugovima “odozgo” ne sme se ništa prigovoriti jer su uvek u pravu i u sve se “mešaju” i razumeju. Pa neka tako i bude. Prođoh na “gradskoj malinijadi kao bos po trnju”, imam ja šta da radim u selu na svom imanju. Nastaviću i dalje da gajim jagodasto voće za poznatog kupca, i ne moram više da pokazujem šta mogu i umem da uradim i proizvedem, postoje za to i zahvalnosti i priznanja a „Lada-Niva“ je meni više korisnija da je vozim po seljačkim putevima, nego po centralnim gradskim ulicama.

Pročitajte i...  Napravljen uži izbor za „Drainčevu nagradu“

Malinar iz Sagonjeva
Radovan Radovanović

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

dav

dav

dav

dav

dav

dav

 


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=483666

12 jul 2020. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

5 komentara za “Maline i malinijada”

 1. Građanin

  Samo kukaju. Svake godine kukaju. Ili ima mala cena ili im slabo rodilo. A u stvari satreše se od para. Ako oni i umeju da sakriju vidi im se na deci koliko im se životni standard poboljšao. I njima i jagodarima.

 2. Počnite i vi da se bavite voćarstvom pa će mo da kome tarišemo za par godina

 3. Čubrilo

  Sve kukaju a ovamo deci nova kola a oni proširuju zasade.

 4. Stefan

  Niko nikome ne brani da zasadi voce. Mozda ljudi vide samo pare ali objektivno tezak je to dinar. U prirucnicima za vocarstvo sve pise, samo ne pise da mora da se bude na njivi od 5 ujutru do 18 uvece.

 5. koga briga za to ? kao i za visnje?

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up