Smiley face
U kategoriji Blace, Društvo, Poslednje Vesti.

Mališani se družili sa književnikom Dejanom Aleksićem

Autor 5 okt 2018

BLACE- Narodna biblioteka “Raka Drainac” Blace priredila je za mališane PU “Naša radost” druženje sa književnikom Dejanom Aleksićem.

Poseta pesnika predškolskoj ustanovi “ Naša radost” i druženje sa predškolcima organizovano je u okviru obeležavanja Dečije nedelje.

Književnik Dejan Aleksić je ovom prilikom istakao da je on od onih pisaca koji se raduju druženjem sa decom.

  • Drago mi je što Narodna biblioteka “ Raka Drainac” u Blacu organizuje tradicionalno druženje sa piscima. Senzibilitet savremene dece je danas drugačiji. Žive uz brze medije uz koje se i vaspitavaju i mnogo je tehnologije u njihovom životu. Mi pisci imamo težak zadatak da im pored tih tehnnologija budemo zanimljivi. Današnji susret je pokazao moje uverenje da knjiga ima značajnu ulogu u odrastanju dece, istakao je pisac Dejan Aleksić koji je blačkim predškolcima predstavio nekoliko svojih pesama iz knjige – Šta sam ono hteo da kažem.

Dejan Aleksić je srpski književnik. Na književnu scenu stupa sredinom devedesetih, sa prvim objavljenim delom u 22. godini. Pobeđuje na Festivalu poezije mladih u Vrbasu 1995. godine. Smatra se jednim od najznačajnijih književnih stvaralaca mlađe generacije. Njegove pesme su uvrštene u brojne zbornike i antologije, a prevođen je na engleski, nemački, norveški, bugarski, grčki, makedonski, mađarski, slovački, slovenački i rusinski jezik.

Živi u Kraljevu i radi kao urednik za poeziju u književnom časopisu Povelja.

 

Knjige pesama:

 

Potpuni govor (1995.), ,, Brankova nagrada“

Dokazivanje senke (1996.)

Svagdašnji čas (2000.), ,, Prosvetina nagrada“, Nagrada „ Matićev šal“

Sobna mitologija (2003.)

Posle (2005.), Nagrada „ Branko Miljković“

Dovoljno (2008.), Nagrada SANU „ Branko Ćopić“

Jedino vetar (2011.), Nagrada „ Meša Selimović“

Biti (2013), Zmajeva nagrada Matice srpske, nagrada ,,Risto Ratković”

 

Knjige za decu:

 

Dugme bez kaputa, (2002.)

Pustolovine jednog zrna kafe (2004.), Nagrada „ Politikinog zabavnika“, Nagrada „ Neven“, Nagrada Sajma knjiga u Banjoj Luci – „ Gomionica“

Kad se razboleo Petak (2006.)

Na primer (2006.), Nagrada „ Neven“, Nagrada Radio Beograda

Nežna pesma o nežnom vetru Duvoljubu (2006.)

Božićna priča (2007.)

Muzika traži uši (2008.), Nagrada Radio Beograda, Dositejevo pero, Gašino pero

Stižu blese, čuvajte se (2010.)

Koga se tiče kako žive priče (2013.) Nagrada Sajma knjiga u Beogradu

,,Cipela na kraju sveta” (2014) Nagrada Politikinog Zabavnika, nagrada Mali princ, nagrada Plavi čuperak.

Čudesni doživljaji Azbučka Prvog u trideset slova (2015.)Nagrada Rade Obrenović, Gašino pero

 

Dramski tekstovi:

 

Vina i pingvina (2010.) Nagrada ”Borislav Pekić” za rukopis drame

Ružno pače, dečija predstava (2012.)

Ivica i Marica, dečija predstava (2015.)

 

Dejan Aleksić je posebno afirmisan kao književnik za decu i smatra se naslednikom Duška Radovića, Dragana Lukića, Dragana Đorđevića i Ljubivoja Ršumovića. Dobitnik je Nagrade Zmajevih dečjih igara 2008. za izuzetan stvaralački doprinos književnom izrazu za decu. Autor je nekoliko pozorišnih tekstova za decu i zastupljen je u čitankama za osnovnu školu. Njegove pesme predstavljaju prave jezičke igre koje karakteriše suprotstavljanje pojmova, personifikovanje predmeta i pojava, kao i grupisanje izraza po zvuku, pri čemu se gradi jedinstveni splet elemenata baladičnosti, humora, parodičnosti i igre izraženih kroz zanimljive, neočekivane i sveže rime koje podstiču maštu, razigranost i smisao za lepo. Što se tiče same ideje vodilje kada je književnost za decu u pitanju, Aleksić zaključuje da je idealni pesnik za decu onaj koji bi uspeo da sintetiše stvaralaštvo Vaska Pope i Duška Radovića zbog njegovog specifičnog odnosa prema najmlađima. Naime, Radović ne posmatra decu kao nepotpuna bića i ne spušta se na dečji nivo kada piše za decu, već se, naprotiv, na njega uzdiže, što je umnogome uticalo na Aleksićevo stvaralaštvo za odrasle unoseći u njega svežinu i jedinstveni ugao percepcije


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=85929

5 okt 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up