Smiley face
U kategoriji Blace, Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Manastir Sv. Apostola Petra i Pavla u Kaludri proslavio svoju prvu manastirsku slavu

Autor 12 jula 2014

PROKUPLJE/KALUDRA- U prisustvu velikog broja vernika i sveštenih lica danas je u manastiru Sv. Apostola Petra i Pavla u selu Kaludra časno i dostojanstveno kako to i dolikuje jednoj svetinji proslavljena manastirska slava.

IMG_0040    IMG_0029

Do ove godine ova pravoslavna svetinja smeštena na tomeđi tri opštine: Prokuplja, Blaca i Kuršumlije, imala je status hrama, a ove godine vraćen joj je status manastira, tako da je ovo prva proslava manastirske slave u ovoj svetinji nakon dobijanja statusa manastira.

Hram Sv. Apostola Petra i Pavla u selu Kaludri  podignut je 1922. godine prilogom naroda sela Kaludre i okoline za vreme NJ.V. Kralja Petra I a dovršen je 1930. godine za vreme Nj.V. Kralja Aleksandra I. Danas je ovo muški manastir, treći po redu u Toplici, dok se ostala dva  nalaze u Ajdanovcu (Manastir Sv. Georgija)  i Kuršumliji (Sv. Nikole, prve Nemanjine zadužbine).

-Nadam se da će ti manastiri molitvama ove svetinje i svih svetinja u Toplici vaskrsnuti, pobuditi i vratiti ljudima veru, nadu i ljubav i sve oživeti, poručio je sa ovog svetog mesta jerođakon Onufrije, podsećajući nas da je Toplička eparhija nekada bila sedište Simeona Mirotočivog i da Toplica ima veliku istoriju.

IMG_0011    IMG_0018

Ovogodišnji kolačar na današnjoj proslavi manastirske slave bio je Aleksandar Milosavljević iz Kuršumlije a kolačarstvo za narednu godinu uzeo je Kristijan Đurić iz Blaca.

Pored pratećih verskih obreda, na današjoj proslavi manastirske slave u selu Kaludri, na manastirskom imanju izveden je i prigodan kulturno-zabavni program u kojem su učestvovali pesnici iz Niša, guslar Novak Milenković iz Kuršumlije a spletom igara predstavili su se i članovi Kud-a Stojan Novaković iz Blaca. Prisutnima se prigodnim govorom o životu, veri i spasenju obratio i otac Nikolaj iz manastira Sv. Petke kod Paraćina, a u kulturno-zabavnom delu programa nastupilo je mnogo učesnika.

Današnjoj svečanosti u manastiru Sv. Apostola Petra i Pavla prisustvovao je i predsednik opštine Blace Ivan Burgić i zamenik predsednika opštine Blace Miroljub Marković.

Prvo crkveno venčanje u manastiru SV. Apostola Petra i Pavla

Prvo vencanje u manastiru u Kaludri

Danas je u manastiru Sv. Apostola Petra i Pavla obavljeno i prvo venčanje. Ivan Tripković rodom iz sela Srednji Statovac kod Prokuplja poželeo je a, kako nam reče, Gospod mu je to i omogućio, da crveno večanje sa suprugom Oliverom iz Vrnjačke Banje obavi u svom rodnom kraju. Inače Ivan i Olivera u građanskom braku su već 24 godine. Žive u Vrnjačkoj Banji a njihovo današnje venčanje prvo je koje je u ovoj svetinji obavljeno nakon dobijanja statusa manastira.

Prema narodnom predanju selo Kaludra smešteno na tromeđi opština Prokuplje, Blace i Kuršumlija ime je dobilo po kaluđerima iz živih manastira koji su ovde bili naseljeni.

 

 

 


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=19840

12 jula 2014. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up