U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Manastir Svetog Nikole obeležio hramovnu slavu

Autor 22 maj 2020

KURŠUMLIJA- Danas na mladog Svetog Nikolu sabrao se verni narod na liturgiju u manastiru u Kuršumliji,  koji sagradi Stefan Nemanja i od ovog mesta načini prvu prestonicu i rasadnik duhovnosti i kulture. Ovde gde je sve počelo, dođoše verni da zablagodare ocu Nikolaju  za sva dobra i obeleže manastirsku slavu. Liturgiju su održali otac Grigorije, otac Jefrem iz manastira Svetih Arhangela Mihajla i Gavrila u Kondželju, mati Simona iz manastira Svetog Nikolaja Srpskog kod Pločnika, jereji crkve Svete Trojice Slobodan Ilić i Dragan Jevtić  uz pojanje hora.

Sveti Nikola je zaštitnik moreplovaca, putnika i dece. Njegovo ime znači narodni pobednik, od grčke reči „niki” što znači pobeda i „laos” koja predstavlja narod. Mnoga čuda dešavaju se od njegovih čudotvornih moštiju iz kojih neprestano toči sveto miro, kojim se leče bolesnici. Uz pomoć njegove molitve veruje se da mnogi prohodaju, mnogi progledaju a mnogi po prvi put čuju. U svom zemnom životu uvek se borio protiv nepravde i za ljubav prema bližnjemu u kojem je prepoznavao Boga.

Pročitajte i...  Pukla kanalizaciona cev i napravila rupu na putu

Iizmeđu ostalog  protosinđel Grigorije, namesnik, svima je  poželeo srećnu slavu na mnogaja ljeta i Bogom blagosloven praznik, zahvalio se svima što su prisustvovali svetoj liturgiji na duhovnom uzrastanju , i kako je naglasio nakon duhovnog krepljenja pozivam vas sve na slavski ručak.

Otac Jefrem poželeo je i ocu Grigoriju i okupljenima  srećnu slavu i da su uvek okupljaju u velikom broju, na mnogaja ljeta. Da otac Grigorijje ima snage da izdrži na svom monaškom putu kako bi nas dugo godina dočekivao. Da svi budu  pod okriljem i zaštitom  Svetog Nikolaja, Svetog Simeona Mirotočivog i svih Nemanjića. Kada je najteže da se sete da su pod okriljen svetorodne loze Nemanjića i Simona i da će biti pod njihovom zaštitom, jer verujućem sve je moguće. Ujedno poželeo je  brz oporavak učiteljici Ljubici i Živki koje su sinoć doživele tešku saobraćajnu nesreću kada ih je pokosio automobil koji se kretao velikom brzinom, ispred manastira Svetog Nikole nakon bdenja, bdenju su prisustvovali iz manastira Ajdanovac, otac Atanasije i monah Simon Gavrilović, koji je iz Kuršumlije. Inače Ljubica i Živka pevaju manastirskom horu.

Pročitajte i...  Mala prodavnica na administrativnoj liniji sa Kosovom na meti pljačkaša

 


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=481638

22 maj 2020. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up