U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Manastir Svetog Nikole: Prva nedelja Velikogospojinskog posta

Autor 18 avg 2019

KURŠUMLIJA- Danas na prvu nedelju Velikogospojinskog posta služena je sveta liturgija u hramu Svetog Nikole u Kuršumliji. Liturgiji su prisustvovali vernici koji su primili sveto pričeše. Gospojinski post traje još nedelju dana, do 28. avgusta, do Uspenja Presvete Bogorodice.

Protosinđel Grigorije je pojasnio da post ima dve strane duhovnu i telesnu. Da se sastoji od uzdržavanja od mrsne hrane ali na prvom mestu od rđavih misli i dela. Na prvom mestu sa radošću je poželeo srećan pričest.

-Želim vam  srećan pričest, na zdravlje i isceljenje duše tela svima vama duhovna braćo i sestre. Neka je Blagodat Božija na svima vama-rekao je starešina Svetog Nikole u Kuršumliji, otac Grigorije.

Pročitajte i...  Badnjevčani ozbiljno "rade" i u prelaznom roku, stigla još dva igrača

Velikogospojinski post uvek počinje na Sv. Makaveje i Uzdizanje Časnog krsta i traje dve nedelje, još na Konstantinopoljskom saboru 1166. godine ustanovljeno je da svi pravoslavni hrisćani postuju i čuvaju Bogorodičin post. Nekada su tokom ovog posta građanskim zakonom bile zabranjene javne priredbe i velika slavlja.

Inače, pored Velikogospojnskog posta ima još tri: Veliki Vaskršnji ili Časni post, Božićni i Petrovski.

 


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=470571

18 avg 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up