U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti, Nekategorizovano.

Manastir Svetog Nikole u Kuršumliji obeležio hramovnu slavu

Autor 19 dec 2018

KURŠUMLIJA- Danas na svetog Nikolu Čudotvorca sabrao se verni narod u manastiru Svetog Nikole, koji je sagradio Stefan Nemanja i od ovog mesta načinio prvu prestonicu i rasadnik duhovnosti i kulture. Ovde gde je sve počelo,  dođoše verni da zablagodare ocu Nikolaju  za sva dobra i obeleže hramovnu slavu po peti  put od oživljavanja manastira. Procenjuje se da oko polovina Srba u Srbiji slavi Svetog Nikolu, što je čini najčešćom krsnom slavom, a polovina Srba ide na slavu. Na ovaj dan priprema se  isključivo riba i druga posna hrana, jer pada u vreme velikog božićnog posta.

Sveti Nikola je zaštitnik moreplovaca, putnika i dece. Njegovo ime znači narodni pobednik, od grčke reči „niki“ što znači pobeda i „laos“ koja predstavlja narod. Mnoga čuda dešavaju se od njegovih čudotvornih moštiju iz kojih neprestano toči sveto miro, kojim se leče bolesnici. Uz pomoć njegove molitve veruje se da mnogi prohodaju, mnogi progledaju a mnoigi po prvi put čuju.U svom zemnom životu uvek se borio protiv nepravde i za ljubav prema bližnjemu u kojem je prepoznavao Boga.

-Svet je sazdan od dobra. Zlo je od greha, od zlog duha. Bog je izvor dobra.. Oni koji idu putem dobra imaju put “otkrovenja”. U prvoj poslanici Korinćanima, svetog apostola Pavla sve je rečeno “Ako jezike čovečije i anđeoske govorim a ljubavi nemam, onda sam kao zvono koje zvoni, ili praporac koji zveči, setimo se uvek-istakao je protosinđel Grigorije, namesnik manastira Svetog Nikole,  i dodao ” bog vas blagoslovio, i svako vam dobro dao. Srećna slava svima i srećan veliki praznik”.

Nakon 850 godina postojanja preko 300 godina u ruševinam, manastir je opet oživeo i delimično osposobljen da sija svojom neprolaznom svetlošću i diše plućima liturgijskog života”

-Manastir Svetog Nikole u Kuršumliji, koji sagradi Stefan Nemanja I od ovog mesta načini prvu prestonicu I rasadnik duhovnosti I kulture, moramo što pre kompletno obnoviti.  Da uskora zasija u velikom sjaju kao nekada za vreme Nemnaje, Simeona Mirotočivog-pojasnio je za Topličke vesti, protosinđel Grigorije.

Inače,  pre pet godina a prvi put posle 323.godine, jerođakon Roman došao je sa još dva monaha i postavljen za namesnika ove svetinje..Kasnije se pridružuje i otac Atanasije, ne dugo zatim otac Roman se vraća podno Ostroga. Otac Atanasije ostaje sam da brine o svetinji zatim je poslat na poslušanje u manastir Lipovac. Manastir ostaje bez monaha. Od tada vikendom u manastir je dolazio otac Vasilije, a zatim odlazi ponovo u svetu zemlju Jerusalim. Tada  otac Atanasije dolazi povremeno  a u međuvremenu vernici se starali da manastir bude otvoren. Zatim dolazi iz eparhije Sremske iz manastira Grgeteg sa Fruške gore protosinđel Grigorije, koji je u ovoj svetinji do dana današnjeg.

 

.

 

 

0
0

Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=89219

19 dec 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions