U kategoriji Kultura, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Milosav Tešić dobitnik ovogodišnje nagrade „Drainac“

Autor 1 avg 2019

PROKUPLJE- Dobitnik ovogodišnje tradicionalne pesničke “Drainčeve nagrade” je književnik iz Beograda Milosav Tešić, saopštio je danas u Prokuplju žiri kojim je predsedavao književni kritičar Goran Maksimović.
Tešić je nagrađen za zbirku pesama „Kalopera Pera“, štampanu 2018. godine u izdanju “Čigoja štampe”.
-Ova godina je izuzetno važna za grad Prokuplje i srpsku kulturu uopšte, jer se u njoj obeležava 120 godina od rođenja najvećeg topličkog i velikana srpskog pesništva Rada Drainca i 50 godina Drainčevih susreta, rekao je Maksimović na konferenciji za štampu u prokupačkoj Biblioteci.

On je naglasio da se književnik Tešić idealno uklopio u ovu jubilarnu godinu svojim bogatim pesničkim opusom, “tako da je ova nagrada koja ujedno predstavlja i nagradu za životno delo, otišla u prave ruke”.
Govoreći o nagrađenoj zbirci „Kalopera Pera“, Maksimović je istakao da je i naslov knjige karakterističan za stvaralaštvo i Tešićevu poeziju, duboko utemeljenu u srpsku tradiciju kroz istorijsko, mitsko i jezičko predanje.
-Naslov knjige je zapravo paradigma paganskog boga Peruna, sinonima za gromovnika, koji predstavlja žensku verziju srpskih i mitskih heroina od antike do savremenog doba, počev od carice Teodore iz devetog veka, preko Jelene Balšić iz srpskog srednjeg veka, pa sve do Mine Karadžić i pesnikinje Desanke Maksimović, istakao je Maksimović.
Nagrada “Drainac”, Milosavu Tešiću će biti uručena na Drainčevim susretima pesnika, 27. avgusta, u 13 sati, u Svečanoj sali Gradske kuće u Prokuplju.

Free Download WordPress Themes
Download WordPress Themes
Download Premium WordPress Themes Free
Free Download WordPress Themes
udemy course download free
download karbonn firmware
Download Premium WordPress Themes Free
udemy free download

Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=469930

1 avg 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up