U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Ministar prosvete smenio direktorku OŠ “Miloje Zakić”

Autor 4 okt 2019

BEOGRAD/KURŠUMLIJA- Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević na osnovu vanrednog inspecijskog nadzora u OŠ ,,Miloje Zakić“ u Kuršumliji razrešio je direktora Radicu Jović.

Na osnovu činjenica utvrđeno je da su kvalifikovane povrede zakona kao posledica propuštanja direktora da preduzme radnje i mere iz svoje nadležnosti. Utvrđeno je da direktor škole nije sprovodio mere za bezbednost i zaštitu dece i učenika i nije preduzimao blagovremeno odgovarajuće mere u slučajevima povrede zabrana iz člana 110-113. Zakona.

Vanrednim inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da je u prepodnevnoj smeni za vreme velikog odmora učenik prvog razreda gurnut od strane učenika u korito česme koje se nalazi u dvorištu škole i bio mokar. Niko od predstavnika škole nije obavestio nadležnu Školsku upravu u roku od 24 sata o događaju.

Pročitajte i...  Preminuo pacijent iz Kuršumlije

Nasilje i zlostavljanje direktor ustanove je u obavezi da podnose prijavu nadležnim organima, organizacijama i službama i obavesti Ministarstvo, odnosno nadležnu školsku upravu, u roku od 24 sata.Ako se sumnja da nasilni događaj može da ima elemente krivičnog dela ili prekršaja, direktor obaveštava roditelje i podnosi krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu, odnosno zahtev za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom prekršajnom sudu.

Prikrivanje vršnjačkog nasilja od strane zaposlenih u bilo kojoj ustanovi nije dozvoljeno, a odgovorna lica moraju da snose posledice, ističe ministar Mladen Šarčević.

(Izvor Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja)


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=472757

4 okt 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

13 komentara za “Ministar prosvete smenio direktorku OŠ “Miloje Zakić””

 1. Bata

  A u kom slučaju ministar prosvete podnosi ostavku kad ovako lako smenjuje direktorku?

 2. Igor SNS

  Po mom mišljenju totalno pogrešna odluka ministra. Pre svega, nije posao direktora da izigrava školskog policajca, jer je to mesto već predviđeno zakonom. Tako da ako se i desi nasilje (a ne ovo politički konstruisano), policajac treba da reaguje i preduzme zakonom predviđene mere, prijavi slučaj,da reaguje pedagog, pa ako je potrebno reaguje i socijalni radnik, da se deca koja vrše nasilje pozovu na razgovor i njima, a i roditeljima odrede adekvatne kazne za to nevaspitanje. Ne vidim odgovornost direktora po tom pitanju. Ispada da ostali zaposleni nemaju nikakvu odgovornost, a direktor snosi kompletnu odgovornost i treba da ide po školi i raspravlja krive drine među decom.
  Po ovakvom sistemu dovoljno je da se jedno dete iskvasi, ili da se desi krađa klikera (pročitah negde satirični komentar), da to neko podigne na neki viši nivo i da zbog toga bude smenjen direktor. Tih dečijih svadja, kvašenja itd.. će uvek biti, i ako se zato svaki put neko smenjuje, onda treba direktor da se menja na nedeljnom nivou. Ako se već neko smenjuje, treba za to postojati razlog i lično njegova odgovornost. Curenje testova sa prijemnog je jedan mnogo veći problem koji se skoro desio, pa nije smenjen ministar, nego su odgovarali oni koji su ukrali testove jer isto tako nije postojala odgovornost ministra za to. Druga je stvar što je ministar ovim nepromisljenim postupkom direktorku predstavio kao neko cudoviste koje podrzava neko katastrofalno nasilje, a to nije tako. Direktorka nije ni malo lošiji direktor od ostalih direktora ni u Kuršumliji ni dalje, pa ni malo nije korektno da se ovo ovako radi, a sto se ministra tice, prvo je ukinuo Podujevske skole, pa je onda u nase skole sa tradicijom dodao u nazivu Podujevska,iako mi nemamo veze sa Podujevom, pa je onda poceo da smenjuje zbog kvasenja,, cekam da vidim sta je sledece sto ce mu pasti na pemet? Možda da ovi iz Markovića idu u Zakićevu školu, a iz Mikuljane u Drinkinu školu. Šta god mu u Bg serviraju, on odmah reaguje da bi bio veliki ministar, a na terenu je sasvim druga situacija.. nešto ne videh da je nekada obišao te škole, da je nešto pomogao za knjige, da je reagovao kada prevoznik ukida linije pa deca nemaju prevoz.. to je nebitno, a ovo je bitno. P.S. nadam se da je ovaj ministar u tih 50-60 posto koje Vučić planira da smeni!

 3. Koja glupost. Direktorka radi svoj posao izuzetno dobro i ne znam dal ima iko od roditelja ucenika “Miloje Zakic” skole da se pozali na nju.

 4. Bruka i sramota to je jedina direktorica ko ja je izuzetno vodila racuna o sokoli,sve je tu funkcionisalo kao sat u to sam se licno uverio jer sam i sam bio ucenik te skole.

 5. VELIKA GREŠKA MINISTRA

 6. Anonimni

  Plakanje se očekilo ali ovoliko izrečenih gluposti normalan čovek ne može da primi. Vama je dete prvak političar i nije učenik, njegova majka nije roditelj. Pa tražite smenu ministra što vam dira direktoricu i što on ne zna zakon, pa sve ovo što ste ovde napisali ove gluposti ispričajte Vučiću kad vam dodje 13. Udrite u kukanje, nije zabranjeno ali ne politički vi to nikad ne radite.

 7. Igor SNS

  Jedino politicko plakanje koje se ocekuje, je ono koje ce se desiti nakon izbora. Na opozicionu zalost, SNS nece plakati!

 8. Centrala

  Siguran sam da ministar ne greši. On je dobio valjane informacije od naših aktivista u Kuršumliji i po njima je doneo presudu.

 9. Nekad se za nasilje isterivao ucenik iz skole i nije mogao vise nigde da upise skolu.Njegovo skolovanje se tu zavrsavalo,to je najbolja preventiva!

  • Anonimni

   Pa isterajte prvaka koji je tek dvadeset dana išao u školu a ostavite direktorku, tako vi nazadnjaci radite sve naopako, a srećom da se više ne pitate.

 10. Jugi Jugovic Najveći problem je izgledami što vi niste bili na Ohridskom jezeru, jer očigledno da radite u OŠ “Miloje Zakić”, pričate o dogadjaju kao da ste glavni očevidac. Nemojte mnogo da se radujete i likujete jer i drugi da dodje biće kadar SNS, a taj da vam gleda kroz prste kao gdja Radica Jović sigurno neće. Pokažite bar malo poštovanja i dostojanstva prema dami, ženi koja je do skoro imala ozbiljnih zdravstvenih problema. Niti ste prosvetni ni policijski inspektor da se bavite istražnim radnjama . To je najveći problem našeg naroda što svako želi da se meša gde mu mesto nije. Zato se druže moj završavaju visoke škole.

 11. Nebojša

  A kako da mi smenimo ministra pod hitno…

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up