Smiley face
U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Ministar Verbić obišao astronomsku stanicu na Vidojevici

Autor 9 avg 2016

PROKUPLJE- Astronomsku stanicu na Vidojevici juče je posetio ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u tehničkom mandatu Srđan Verbić sa saradnicima, kao i predstavnici Astronomske opservatorije Beograd. Njih je dočekala većnica za obrazovanje, omladinu i sport Opštine Prokuplje Maja Ranđelović

Opservatorija 5 PAK_9858 - Copy
Verbić je kazao da možemo da se pohvalimo i ponosimo najmoćnijim teleskopom i astronomskom stanicom  na Vidojevici.

-Na nama je sada da napravimo istraživačku mapu puta, da definišemo koja nam je infrastruktura neophodna da bi Srbija bila konkurentna sa ostalim zemljama u Evropi. Mi želimo da učestvujemo u projektima za koje imamo ljudske kapacitete i finansijska sredstva, a ovo je jedno od takvih mesta koje nam pruža tu mogućnost. Prvi snimci koji su napravljeni novim teleskopom prečnika 1,4 metra pokazuju da je ovo izuzetan instrument sa velikim potencijalom, u šta su se uverili i naučnici iz raznih zemalja, koji su odmah nakon njegovog puštanja u rad ovde održali veliki međunarodni naučni skup. Za ovako kapitalnu opremu, kakva je ovde na Vidojevici, neophodni su i drugi sadržaji, tako da je naredna faza izgradnja paviljona u kojem će biti smešten teleskop. Sredstva za tu namenu već su izdvojena iz budžeta Republike Srbije, izjavio je ministar Verbić.
Robotizovani teleskop „Milutin Milanković“ pušten je u rad pre nešto više od dva meseca na Vidojevici. Njegovo postavljanje omogućiće nove posmatračke projekte, značajne za dalji razvoj astronomije u Srbiji, kao i za buduće uključivanje Astronomske opservatorije u aktuelne, svetske posmatračke programe. Kontrola i nadzor teleskopa vršiće se preko interneta i neće zahtevati operatere na licu mesta. Na prostoru zapadnog Balkana trenutno ne postoji teleskop sličnih dimenzija koji je sposoban da radi u ovakvom režimu. Finansijska sredstva za nabavku teleskopa obezbeđena su jednim delom od strane Evropske unije kroz projekat BELISSIMA, uz značajno učešće Republike Srbije.
Zamenik direktora Astronomske opservatorije Beograd, Zorica Cvetković je ovom prilikom istakla da je Opservatorija jedina profesionalna ustanova koja se bavi astronomskim istraživanjima u Srbiji.
– Dugo smo tražili pogodnu lokaciju za istraživanja, jer da bismo imali dobru posmatračku astronomiju, potrebno je da imamo tri ispunjena uslova, a to su dobro, vedro, prozirno nebo, tamno nebo, što je ova lokacija pokazala i dobar teleskop, kakav smo sada i dobili. Iznenađeni smo rezultatima kakve smo dobili nakon prvih snimaka, napravljenih novim teleskopom, koji se mogu meriti sa teleskopima širom sveta. Izgradnjom novog profesionalnog paviljona imaćemo sve uslove da se uključimo u svetske mreže posmatranja, istakla je Cvetković.
Ova atraktivna lokacija privlačna je za naučnike, učenike, studente, turiste, ali ono što nedostaje je putna infrastruktura koja je u veoma lošem stanju. Prvi snimci sa novog teleskopa već su otišli u svet, tako da je i Prokuplje već prepoznatljivo kao zanimljiva destinacija.

(Ovaj tekst je nastao u okviru projekta „Prokuplje, naša opština“, koji je finansijski podržala Opština Prokuplje, sprovodeći javni poziv za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja)


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=50370

9 avg 2016. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

2 komentara za “Ministar Verbić obišao astronomsku stanicu na Vidojevici”

  1. Milan bajcince

    Dodjav obidjev i ode

  2. 027

    Ma super , veliki vam je strucnjak bio u poseti…… ja bih se stideo a ne hvalio

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up