U kategoriji Kultura, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Ministarstvo kulture dodelilo priznanje Milici Erić, većniku za kulturu Grada Prokuplja

Autor 28 dec 2018

PROKUPLJE- Većnik za kulturu Grada Prokuplja Milica Erić dobila je priznanje “Kulturni obrazac”. Ovo priznanje je ministar kulture i informisanja Vlade Republike Srbije Vladan Vukosavljević uručio u Jugoslovenskoj kinoteci ustanovama i pojedincima za posvećeni rad na korist naše kulture, a jedan od dobitnika je i Milica Erić.

Ministar kulture Vukosavljević je tom prilikom rekao da je jedno simbolično, ali iskreno hvala, dobilo formu priznanja pod nazivom „Kulturni obrazac“, a da ustanove i pregaoci, kojima je ove godine po prvi put pripalo, mogu da budu „kulturni obrazac“ u svojim delatnostima, na širokom polju kulture.
On je istakao da je podsticajna sintagma „Kulturni obrazac“ vezana za veliko ime Slobodana Jovanovića, preminulog pre tačno šezdeset godina u tuđini, čije su reči i dalje u punoj meri vredne i usmeravajuće. Upravo one stoje na ovoj diplomi i glase ovako „Kultura daje onaj ugled i onu moralnu nadmoćnost koja, takoreći, neosetno i ne nailazeći na otpor, pobeđuje“.
-Ponosim se time što sam prvi dobitnik ovog priznanja iz grada u kome živim i radim. Zadovoljstvo je podeliti ga sa ljudima koji rade u prokupačkim ustanovama kulture, jer su i oni svakako zaslužni za sve važno i značajno što se dešava u kulturnoj sferi Prokuplja. Zahvaljujemo se ministru Vukosavljeviću, koji je nekoliko puta ove godine posetio naš grad, kada je mogao videti koje vrednosti neguje naša lokalna samouprava, za šta se zalaže, gde joj je potrebna pomoć i šta su joj prioriteti. Veliko hvala i Ministarstvu kulture na podršci koju nam neizmerno pruža u kontinuitetu. Nastavićemo da radimo kao i do sada, ozbiljno, dogovarajući se i razumevajući jedni druge kao jedan veliki tim, kako bi i ubuduće postizali dobre rezultate. Ovo priznanje je podsticaj, ali i obaveza da na polju očuvanja i negovanja naše kulturne baštine budemo još uspešniji, a da saradnja Ministarstva kulture, Grada Prokuplja i njegovih ustanova bude na još većem nivou, naglasila je Milica Erić.

Priznanje “Kulturni obrazac” dobilo je 10 ustanova, među kojima su ansambl “Venac” iz Gračanice, Matica srpska-Društvo članova u Crnoj Gori, Muzej “Tera” (Kikinda), Narodni muzej u Beogradu, Narodno pozorište u Prištini i drugi.
Priznanje je dobilo i dvadeset dvoje pojedinaca, a pored većnice Grada Prokuplja Milice Erić, tu su i Aleksandra Ninković Tašić, predsednik Obrazovno-istraživačkog društva “Mihajlo Pupin”, Biljana Tomić, direktorka Narodne biblioteke “Dr Milovan Spasić” u Rekovcu, Bojan Suđić, rukovodilac Simfonijskog orkestra RTS-a, Vladimir Šekularac, bibliotekar savetnik u Narodnoj biblioteci Srbije, Vuk Vukićević, direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka i drugi.

Ovom prilikom, prikazan je i kratak film u produkciji Filmskih novosti, koji je prisutne podsetio na sve ono što je obeležilo srpsku kulturu u proteklih godinu dana, počev od otvaranja rekonstruisanog Narodnog muzeja u Beogradu i Kulturnog centra Srbije u Pekingu, preko upisa pevanja uz gusle na Uneskovu listu nematerijalne kulturne baštine, akcije “Negujmo srpski jezik”, učešća Srbije kao počasnog gosta na sajmovima knjiga u Teheranu i Budimpešti, do radova na obnovi manastira Hilandar, Gračanica i Banjska, kao i povratka “Gorestnog plača” Zaharija Orfelina u Narodnu biblioteku Srbije.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=89757

28 dec 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up