KulturaPoslednje VestiProkuplje

Mladi guslar iz Prokuplja ušao u finale „Šestog sabora mladih guslara Srbije“

PROKUPLJE – Toplica je uvek bila cela, jer su u njoj rasla i danas rastu nadarena deca. Ona je postala poznata i po mladom guslaru Milošu Gaševiću, koji sa festivala stalno donosi nagrade, a za njega će se čuti i van granica naše zemlje. Miloš Gašević učenik je prizrenske Bogoslovije Svetog Kirila i Metodija smeštene u Nišu, zato stalno ističe povezanost ovog instrumenta sa Crkvom. On je član Guslarskog društva u Nišu već nekoliko godina.

Miloš Gašević, foto privatna arhiva

-Guslarsko društvo „Ratko Pavlović – Ćićko“ postoji već duži niz godina, a ja sam njegov član od 2014. godine. Od tada aktivno učestvujem na događajima koje društvo organizuje. 2016. sam prvi put učestvovao na Saboru mladih guslara Srbije, a nakon toga i na festivalima u Podgorici, na Palama, Beogradu… Ove godine sam takođe učestvovao na Šestom saboru mladih guslara Srbije i plasirao sam se u finale, koje će se održati u Podgorici krajem oktobra. Na Festivalu sam izvodio pesmu „Smrt majke Jugovića” piser srpske epske poezije, oličenje materinske empatije koja se ogleda u naprasnoj smrti Majke koja je videla odsečenu ruku svoga sina. Gusle, biblijski instrument, ali koji postoji i u drugim nebiblijskim predanjima (Mongoli imaju molinhur, arapski Beduini rababu) jesu univerzalni alat čoveka kojim prenosi poruku o moralu, čovečnosti, prošlosti ali i budućnosti. Srpske gusle su ništa drugo do produžetak propovedi sveštenika koji su rame uz rame sa narodnim vođama podizali revolucije, ali i podsećali na vrednosti (koje ne mogu biti nove ni stare) kojih se trebamo držati ako se identifikujemo kao civilizovano čovečanstvo  – kaže Miloš Gašević.

Da se njegove gusle daleko čuju, a uz njih i Toplica, činjenica je. Nastaviti stopama svojih predaka bogatstvo je koje Miloš nosi u svom srcu, a srce sa sobom i u svemu što radi.

Tekst je objavljen u okviru projekta „Vreme je za kulturu-Podržimo prave uzore“ kojii realizuju Topličke vesti.

„Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”.

100% LikesVS
0% Dislikes
Back to top button