Soko Banja

FAM
DruštvoKuršumlijaPoslednje Vesti

Mladi se sve više vraćaju u sela

KURŠUMLIJA- Iz Toplice decenijama unazad odlazi stanovništvo, ali se i vraća. Nedostatak posla u gradu, mnoge je ipak primorao da se vrate na selo i bave poljoprivredom. Da bi zadržala mlade u selima Opština Kuršumlija godišnje izdvaja velika sredstva za podsticajne mere u poljoprivredi.

Mladen Ristić iz Kosaničke Rače, posle završenog Poljoprivrednog fakulteta odlučio je da se iz grada vrati na očevo imanje. Bavi se ovčarstvom i obrađuje više od 50 hektara zemlje.

„Sada imamo stado koje ima 250 ovaca. Subvencije koristimo od Ministarstva, dobro su nam došle i da nije njih ne bi bilo toliko isplativo ovčarstvo. Sami znate sada je pandemija, malo ide teže prodaja jagnjadi“, kaže Mladen Ristić, farmer iz Kosaničke Rače.

Njegova supruga Karolina je iz grada došla da živi u selu: „Teško je, čuvamo puno ovaca, imamo troje dece, ali sve može uz dogovor da se postigne“.

Po ugledu na Ristiće i Rajkovićima je ovčarstvo postalo porodični biznis. Na farmi umatičena grla.

„Tu smo ja i burazer trenutno, došli smo iz inostranstva 2018. godine. Nasledili smo ovce od pokojnog oca, navodi Slobodan Rajković, iz Kosaničke Rače.

Ovim mladim ovčarima, cilj je da u naredne dve godine udvostruče stočni fond, ali i da komšije i prijatelji krenu njihovim stopama, jer su uslovi za bavljenje stočarstvom ovde gotovo idealni.

Šezdesetih godina prošlog veka Kosanička Rača je bila opštinsko mesto. Svi meštani su se bavili poljoprivredom.

(Izvor RTS)

Soko Banja
Back to top button