U kategoriji Blace, Kuršumlija, Poslednje Vesti, Prokuplje, Reportaža, Žitorađa.

Most koji budi maštu?!

Autor 25 sep 2018

PROLOM BANJA – Lepa je Prolom banja. Gosti hvale udobne sobe, dobru i obilnu hranu, stručnost i ljubaynost osoblja, kvalitetne terapije, novi welnes… Lepa je i okolina. Brda obrasla šumom, pažljivo obeležene staze zdravlja, bistra Prolomska reka…Ipak, jedno mesto se izdvaja jer je pomalo misteriozno, budi mladost, sećanja…

Na dva kilometra od Prolom banje prema visovima Radana nalazi se Most  tajnih želja. Projektovan je tako da izgleda kao da je uhvatio ispod pazuha plahovitu rečicu, da je umiri, ili zagrli i zaštiti. Na posebnoj polukružnoj galeriji sa lancima nalazi se na hiljade zavezanih maramica i po neki katanac, koje su gosti ostavljali vezujući neku svoju želju, javnu ili tajnu, svejedno.

Pročitajte i...  Operska diva Jadranka Jovanović gostuje u Prokuplju

U razgovoru sa gostima banje koji su ostavljalii maramice saznali smo mnogo razloga zbog čega to rade. A svi razlozi se svode na jedan-ljubav.

Jedna žena nam je čak rekla da je čula da ukoliko se pažljivo zagleda u svoj odraz u vodi, ako je ljubav jaka, da će videti pored svog odraza i lik svoje ljubavi. Na naše pitanje da li je nešto videla, rekla je uz osmeh: “ Izgleda da me muž ne voli dovoljno jako, pogledaću još jednom kad se vratim iz šetnje, ako ga ne vidim, teško njemu”. Gospođa nije želela da se slika dok je vezivala svoju maramicu. Kazala je: “Zar ovo nije most tajnih želja, sve je tajna.

Pročitajte i...  Evo kako je nastala Prolom banja

Da li će nedužni muž da snosi posledice zbog priče o ovom mostu nećemo nikada saznati. Nismo se setili da upitamo damu- možda ona dovoljno ne voli svog muža.

Ono što se zasigurno zna je da su most izgradili šumari 2009. godine na mestu starog drvenog mosta. Inicijator toga je bio pokojni Branislav Bane Prolović, tadašnji direktor Šumskog gazdinstva “Toplica” iz Kuršumlije. On je i osmislio izgled i napisao pesmu koja stoji na mostu, iako je potpisana sa “Šumar”.

Da ipak most nije običan govori nam i činjenica da je neko pre izgradnje novog mosta postavio tablu sa natpisom “Most ljubavi”. Prolović nam je tada ispričao da su te dve reči napisane karminom a da ih je neko posle par dana podebljao plavom farbom. Ta tabla i dalje stoji na drvetu pored mosta. Ideju o imenu novog mosta Prolović je dobio od jedne gošće banje. On nam je ispričao da se ona veoma zainteresovala za izgradnju i predložila da se most ne zove “Most ljubavi”, jer takav već postoji u Vranjačkoj Banji, već “Most tajnih želja”. Prolović je to prihvatio i od tada most sa nazivom koji golica maštu zaokuplja pažnju svakog gosta banje.

Pročitajte i...  U Donjoj Draganji asfaltira se Vidojevačka ulica

 


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=85478

25 sep 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

1 komentar za “Most koji budi maštu?!”

  1. Dragan

    Ne bismo trebali na neprimeren i primitivan nacin da pokusavamo da privucemo turiste. Mislim da je to s nekim maramicama primitivizam i podsticanje sujeverja sto je protivno obicajima SPC a i ne prilici narodu naseg kraja. Nase banje su lepe i trba jos razvijati i uredjivati Prolom i Lukovsku banju i konacno otvoriti i urediti Kursumlijsku banju. Znaci do razvoja, zaposlenja, zarade treba doci radom i kvalitetom a ne reklamiranjem primitivizma a treba voditi racuna i o tome da takvi izmisljeni obicaji kod nekih gostiju izazivaju i odbojnost.

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up